Termelőink

Ábrahám Fúrús András
Kiskunmajsa

Termeléstechnológia: fólia, hidrokultúra, kőzetgyapot termőközeg, biológiai növényvédelem, termálvizes fűtés

Érdekesség: Családi gazdálkodás, 1989 óta foglalkoznak termeléssel, jelenleg 2 hektáron. A palántát maguk nevelik. Saját fejlesztésű válogatógépet használnak, amit ifj. Á. Fúrús András fejlesztett ki. A legtöbb megyei kertészetben megtalálható ez a gép. Szakiskolákkal, aranykalászos képzési helyekkel építettek ki jó kapcsolatot, a hallgatók a kertészetben szerezhetnek gyakorlati ismereteket. Nyári gyakorlatra is fogadnak diákokat. Főbb termékek: TV paprika (Hó F1), hegyes erős paprika (Darázs), kápia paprika (T112)

Bakacsi Péterné
Ópusztaszer

Kategória:Kabakosok,káposztafélék

Termeléstechnológia: 3,5 hektáron fólia termálvízzel fűtve, perlit termelőközegben

Érdekesség: 35 éve, családi vállalkozásként működik a gazdaság. December-január hónapokban karalábét termesztenek, utána indul be a paprikaszezon. A palántákat saját maguk nevelik. A TV paprika Zalkod F1,a kígyóuborka Kard, a hegyes erős paprika pedig Griff F1 fajta. A Kard és a Griff F1 magyar fajták, a Duna-R Kft. vetőmagja. A perlitben való paprikatermesztés nem jellemző a magyar mezőgazdaságban. A leszedett termékeket hűtve szállítják be a válogató egységbe, így is növelve az élettartamot.

Bálint Gábor
Zsombó

Kategória:Gyökérzöldség, retek

Főbb termékek: Sárgarépa lédig

Termeléstechnológia: szabadföldi

Érdekesség: A Bálint család 1760-ban települt le Zsombóban. A család ősei szintén mezőgazdasággal foglalkoztak egészen az államosításig. A rendszerváltás után kapták vissza a földjeiket, amin a szülők kezdték újra a mezőgazdasági munkálatokat. Ekkoriban őszibarackot termeltek, és szántóföldet műveltek. Jelenleg a két Bálint testvér (öccs, báty) kezében van a kb. 170 hektárnyi föld. Az uniós csatlakozás után átálltak az ún. intenzív mezőgazdasági termelésre, aminek egyik fő jellemzője a specializáció. Az eper és sárgadinnye termeléshez 3 hektáron építettek fel nagylégterű fóliaházakat, külterületen pedig 15 ha sárgarépát (Extremo, Sirokko, Soprano fajták) termesztenek.

Bálint Péter
Zsombó

Kategória: Bogyósok, Dinnyefélék

Termeléstechnológia: bakhátas, hidrokultúrás technológia, kókuszos közegben

Érdekesség: filozófia
Sok éves tapasztalat áll a megtermelt gyümölcsök mögött. A két termesztett fajta minden tulajdonságát jól ismerik, kiskereskedőknek adják tovább a termékeket, ahonnan azonnali visszajelzést kapnak a vásárlóktól a minőséget, ízt, zamatot illetően. Az a céljuk, hogy ne az ömlesztett, vegyes árut kapja a vásárló, hanem elkülönítve, nevesítve vásárolhassa meg a már kipróbált és bevált gyümölcsöt.

A Bálint család 1760-ban települt le Zsombóban. A család ősei szintén mezőgazdasággal foglalkoztak egészen az államosításig. A rendszerváltás után kapták vissza a földjeiket, amin a szülők kezdték újra a mezőgazdasági munkálatokat. Ekkoriban őszibarackot termeltek, és szántóföldet műveltek. Jelenleg a két Bálint testvér (öccs, báty) kezében van a kb. 170 hektárnyi föld. Az uniós csatlakozás után átálltak az ún. intenzív mezőgazdasági termelésre, aminek egyik fő jellemzője a specializáció. Az eper és sárgadinnye termeléshez 3 hektáron építettek fel nagylégterű fóliaházakat, külterületen pedig 15 ha sárgarépát termesztenek. A 3 hektáros területre közel 70 ezer tő eperpalánta kerül minden évben. A két legnépszerűbb olasz fajtát, a Clery-t és az Asia-t termesztik.

Bartucz Mihály
Kiskunfélegyháza

Kategória:Paradicsom, paprika

Termeléstechnológia: fólia+üvegház, biológiai növényvédelem, kőzetgyapot termőközeg, fa aprítékos fűtés, csatornás rendszer

Érdekesség: 1986 -ban kezdték a gazdálkodást, fóliában, talajon, akkor még olajjal fűtötték a növényházat. Fokozatosan korszerűsítették a termesztési rendszert, így jutottak el a mostani, csatornás megoldásig. Most 1,6 hektáron paradicsomot (Aruba, Grandella F1 fajták) termelnek. Egyelőre nem terveznek további bővítést, a fiuk viszi tovább majd a kertészetet.

Becsey Zoltán
Balástya

Kategória:Friss, vágott saláták

Főbb termékek: Fejes saláta

Termeléstechnológia: fólia (fűthető+hidegfólia), kőzetgyapot, szabadföld. Biomassza kazánnal fűtenek 2007 óta, ami megújuló energiaforrásnak minősül. Tisztítási hulladék ocsúval működik. Biológiai növényvédelmet használnak.

Minőségbiztosítás: GlobalGap; McDonald’s Food Safety and Quality Standards

Érdekesség: Az 1980-as évek elején kezdte meg a gazdálkodást az édesapa, tőle vették át a fiatalok a földet. 2002-2003-ban kezdték el fejleszteni a kertészetet hűtőház és utak megépítésével. 2008 után álltak rá a saláta termesztésére, azóta az Iceberg csoport, rajtuk keresztül pedig a McDonald’s beszállítói. Salátáikat speciális védelemmel látják el. UV lámpákat helyeznek el a területen, a lámpák alá vízcsapda kerül. A lepkeféle károkozók (pl.: gyapottok bagolylepke) rárepülnek a fényre, így lehet őket még a szaporodás előtt elkapni. A felhasznált izzókat kimondottan a kertészet kérésére importálják. Főbb termékek: paradicsom (fürtös, koktél (Messina)), saláta (római, jégsaláta, lollo rosso, lollo bionda), kígyóuborka

Csizmadia Tamás
Orosháza

Kategória:Paradicsom, paprika

Termeléstechnológia: üvegház, függesztett csatornás termesztés kőzetgyapot közegben, kénpárologtatás, termálvizes fűtés

Érdekesség: Családi gazdaság, 40 éve foglalkoznak a kertészkedéssel. Jelenleg 4,2 hektáron termelnek, de tervezik a fejlesztést, épülnek további üvegházak. Apáról fiúra, lányra és vőre száll tovább a birtok. Víztisztító berendezést használnak, ez sómentesíti a felhasznált vizet. Fő termék: paradicsom (Komet)

Enyedi Dezső
Öcsöd

Kategória:Paradicsom, paprika

Termeléstechnológia: fólia, tálcás, emelt rendszer kőzetgyapottal, biológiai növényvédelem, termálvizes fűtés

Minőségbiztosítás: GlobalGAP

Érdekesség: 1992 óta gazdálkodnak, jelenleg 3,5 hektáron, 5 tulajdonos kezében van a cég. A tulajdonosok közül mindenki TSZ-ben dolgozott régebben, a TSZ-ből való távozás után alapították meg a saját cégüket. Főbb termék: paradicsom (Kimberly). A tálcás termelési rendszert egyedül itt alkalmazzák fóliasátorban. Itt található az ország legnagyobb egybefüggő fóliása. Itt alkalmazták először a Szegei Tudományegyetem által kifejlesztett Gremon rendszert, mely az üvegházi munkafolyamatok monitorozására szolgál.

Farkas Zsolt
Balástya

Kategória:Burgonya, hagymafélék

Főbb termékek: Burgonya piros

Termeléstechnológia: fóliasátor

Érdekesség: 30 éve foglalkoznak termeléssel, családi gazdaságban. A termelésre jellemző, hogy egy éven belül tavasszal burgonyát, ősszel paprikát termelnek. A sok éves tapasztalat és a homoktalaj eredményeképp a legjobb minőségű burgonyát nyújtja a kertészet a fogyasztóknak. Főbb termékek: burgonya (Evolution, Red Scarlet, Aladin).

Feczák Tamás
Hódmezővásárhely

Kategória:Paradicsom, paprika

Termeléstechnológia: üvegház, függesztett csatornás termesztés kőzetgyapot közegben, fűtés termálvízzel

Érdekesség: 2001 óta kertészkednek, 4,3 hektáron. A kertészet mellett vetőmag nemesítéssel, előállítással is foglalkoznak. Egyedülálló a kertészet a napenergia hasznosításban, napelemet csak ők használnak Dél-Alföldön.

Gombos Pál
Kistelek

Kategória: Kabakosok,káposztafélék, friss, vágott saláták

Főbb termékek: kígyóuborka, fejes saláta

Termeléstechnológia: kókuszrost, fólia alatt, hidrokultúra, biológiai növényvédelem, termálvíz, saját termálkút

Érdekesség: 17 éve foglalkoznak a kertészettel, családi vállalkozás formájában. Saját maguk nevelik a palántákat. A leszedett termékeket hűtik, úgy válogatják, ezzel biztosítva a termék minőségének megőrzését. 6 hektáron a követező zöldségeket termelik: kígyóuborka (Verdon RZ), fejes saláta, TV paprika (Bravaria RZ), jégsaláta. Saját tervezésű fóliasátrat használnak.

Gonda József
Sándorfalva

Kategória: Paradicsom, paprika Kabakosok,káposztafélék

Termeléstechnológia: fólia, talajos technológia, hidrokultúra

Érdekesség: Családi vállalkozás, a 90-es években kezdték. Remélik, hogy a gyerekek viszik tovább a jelenleg 1,5 hektárnyi gazdaságot. Érdekesség, hogy a paradicsomszárat fektetik, „megbuktatják”, így nyernek teret, ugyanis a fóliasátrak alacsonyabbak, mint a mostanában épült üvegházak. Főbb termékek: kígyóuborka (Dream Rider), paradicsom (Cibellia RZ F1), fejes saláta.

Gregus János
Zákányszék

Kategória:Gyökérzöldség, retek

Főbb termékek: Sárgarépa csomós

Termeléstechnológia: szabadföldi, hajtatott, gépesített ültetés-szedés

Érdekesség: 2000-ben indult családi vállalkozás,kb. 50-60 hektárnyi területen. Három gyermeke szeretné folytatni a családi hagyományokat, a gazdálkodást. Egyedi gépsorú burgonya és sárgarépa mosó-csomagoló berendezése van, ami lehetővé teszi a növények gyors és kíméletes tisztítását, válogatását.

Gubacsi Zoltán
Algyő

Kategória:Kabakosok,káposztafélék

Termeléstechnológia: üvegház, kőzetgyapot termőközeg, biológiai növényvédelem, termálvizes fűtés

Érdekesség: A 2000-es évek elején kezdték a gazdálkodást, családi vállalkozás 1,2 hektáron. 2012-ben készült el a termálkút, terveznek még további fűtéskorszerűsítést, és napelemek beszerelését. Saját maguk nevelik a palántát, a Dream Rider fajtát részesítik előnyben.

Győző Gyula
Tiszakécske

Termeléstechnológia: fólia, kókuszrost közeg, szalagos öntözés, saját palántanevelés, biológiai növényvédelem termálvízzel fűtenek

Érdekesség: 1985 óta kertészkednek, családi vállalkozásban, jelenleg 2,6 hektáron. Átlagban 80 ezer tő paprikát ültetnek ki, áprilistól decemberig tart a szezon. Főbb termékek: kaliforniai paprika (Mazurka RZ F1, Redlight F1), TV paprika (Celtic F1, Bravia RZ)

Gyuris Mihály
Balástya

Főbb termékek: Őszibarack

Termeléstechnológia: integrált növényvédelem

Érdekesség: A mezőgazdasággal gyermekkora óta foglalkozik, zöldséggel kezdték a szülők a termelést, 1993 óta van a 8 hektáros barackos, kb. 3200 db fával. A kertészet érdekessége az „Y” koronaforma, mely megkönnyíti a szedési munkálatokat, és helytakarékos. Ez a forma hamarabb terem, mert jobban éri a gyümölcsöket a nap, könnyebb a művelése és a növényvédelem is hatékonyabb. Az „Y” formájú fákból adott területen kb. kétszer annyi fér el, mint a hagyományos formájú fából.

Héjjas Gábor
Kecskemét

Kategória:Dinnyefélék

Termeléstechnológia: föld, automatizált öntözéssel, a paprika hosszúkultúrás, biológiai növényvédelemmel

Minőségbiztosítás: GLOBALGAP

Érdekesség: 2009 óta foglalkoznak a növénytermesztéssel, családi vállalkozásban 100 hektáron, ebből 6hektár fólia. Előzőleg egyáltalán nem gazdálkodtak. Esővizet használnak az öntözéshez, ezért nagyon körültekintően használnak kemikáliákat. A szántóföldi kultúrában ritkán használnak az öntözővízhez tápanyagadalékot, ők ezt teszik. A kertészet legfőbb előnye, hogy az ország szívében található, és az összes logisztikai bázis egy órán belül elérhető. Főbb termékek: sárgadinnye (Rotary, Brigante F1, Donatello F1), TV paprika, kápia paprika, pritaminpaprika, egyéb paprikakülönlegességek

Horváth-Zsikó Sándor
Balástya

Főbb termékek: sütőtök

Termeléstechnológia: szabadföld és hideg fólia

Érdekesség: 30 éve foglalkoznak kertészettel, a családi gazdaságba még a nagyszülők is besegítenek. Jelenleg 10 hektáron termelnek. A későbbiekben tervezik a hűtőkapacitás bővítését, hogy a speciális hűtést igénylő sütőtököt is tudják hosszabb ideig tárolni és tervezik az öntözési technika modernizálását is. Főbb termékek: sütőtök (Orange Gold), sárgarépa, zeller, burgonya, kápia paprika, gabona.

ifj. Nemes Nagy János
Baks

Kategória:Paradicsom, paprika

Termeléstechnológia: üvegház kőzetgyapot, felfüggesztett csatornás termesztés, biológiai növényvédelem, termálvizes fűtés

Érdekesség: 2000-ben indultak, azóta a család közösen viszi a termelést. Magyarországon a termelők között etalonnak számítanak, a legmodernebb holland technológiát alkalmazzák 4,9 hektáron.

Juhász Csaba-Nagy Zoltán
Fábiánsebestyén

Kategória:Paradicsom, paprika

Termeléstechnológia: üvegház+kőzetgyapot, hosszúkultúra (paradicsom), fólia+kókuszrost (saláta), biológiai növényvédelem, termálvíz

Érdekesség: Több mint 30 éve kezdtek el kertészettel foglalkozni, kibérelték a régi TSZ területét, itt építették fel az üvegházakat és a fóliákat. Családi vállalkozás, van, aki a kereskedelemmel foglalkozik, a másik a termeléssel, így könnyítik a munkát a 4 hektáros területen. Holland szaktanácsadókat alkalmaznak, és víztisztító berendezést használnak. Főbb termékek: paradicsom (Kimberly), fejes saláta.

Kiss László
Mórahalom

Termeléstechnológia: üvegház, kőzetgyapot termőközeg, hidrokultúra, biológiai növényvédelem, termálvizes fűtés

Érdekesség: A család 1995 óta foglalkozik hajtatott paprikatermesztéssel. Kezdetben kis légterű fóliasátrakban blondy típusú paprikát termeltek. 1998-ban a fűtésrendszer kiépítésével áttértek a korai hajtatású TV paprika (Hó F1) termesztésére. 2000-ben nemzeti támogatások segítségével véghezvitték első komolyabb beruházásukat: 2.600 m2 üvegházat építettek. 2008-ban termál kutat fúrtak, így az üvegházakat geotermikus energiával fűtik, hozzájárulva ezzel a levegő szén-dioxid tartalmának csökkentéséhez. Jelenleg 1,9 hektáron termelnek. A kőzetgyapotos termesztés a talajlakó kártevők kizárásával lehetővé teszi a sokkal higiénikusabb körülmények közötti termelés. Ez a technológia egyúttal lehetőséget teremt a biológiai növényvédelmet használatára. 2002-ben számítógép által vezérelt precíz klímaszabályozással korszerűsítették a telepet, így az összes gombás betegség ellen tudnak védekezni.

Kocsis Sándor
Zákányszék

Termeléstechnológia: blokkrendszer, hagyományos fólia, kőzetgyapot termőközeg, hosszúkultúra, szénnel fűtött fólia, biológiai növényvédelem

Érdekesség: 1999 óta foglalkoznak a kertészettel, saját erőből, közösen alakította ki a házaspár a jelenlegi állapotot. Jelenleg 1 hektáron Hó F1 (magyar nemesítés) paprikát termelnek. Szeretnék, ha két kisfiuk közül valaki továbbvinné a gazdaságot. Saját M30 HPV paprikaválogatójuk van, ami ritkaság ilyen méretű kertészeteknél. A gép segítségével csökkenteni tudják a feldolgozási időt és kevesebb munkaerő szükséges a működtetéséhez.

Kurucsai Zoltán
Pálmonostora

Kategória:Paradicsom, paprika

Termeléstechnológia: üvegház, kókuszrost és kőzetgyapot termőközeg, emelt tálcás, biológiai növényvédelem, széndioxid trágyázás

Érdekesség: 1976-ban kezdték a gazdálkodást, fóliában, talajon, akkor még olajjal fűtötték a növényházat. Fokozatosan korszerűsítették a termesztési rendszert, így jutottak el a mostani, csatornás megoldásig, 2,8 hektáron. Magyarországon elsőként termelik az Avalantino F1 fajtát. Az öntözővízhez magasabb tápanyag-összetételt adnak, ezért lesz édesebb a paradicsom. Főbb termékek: paradicsom (Aruba, Durinta F1), koktélparadicsom (Tomalin, Sunstream)

Majsai Balázs
Orosháza

Kategória:Paradicsom, paprika

Termeléstechnológia: üvegház, függesztett csatornás termesztés kőzetgyapot közegben, kénpárologtatás, termálvizes fűtés

Érdekesség: Családi gazdaság, 40 éve foglalkoznak a kertészkedéssel. Jelenleg 4,2 hektáron termelnek, de tervezik a fejlesztést, épülnek további üvegházak. Apáról fiúra, lányra és vőre száll tovább a birtok. Víztisztító berendezést használnak, ez sómentesíti a felhasznált vizet. Fő termék: paradicsom (Komet)

Márki László
Mórahalom

Termeléstechnológia: fólia, kőzetgyapot termésközeg, biológiai növényvédelem

Érdekesség: Családi gazdálkodók 30 éve kertészkednek, 12 éve Mórahalom határába tették át a székhelyüket. A munkát a saját tulajdonú válogatógép könnyíti meg. A Hó F1 magyar fajtát termelik 0,6 hektáron.

Oltványi Gyula
Mórahalom

Kategória:Burgonya, hagymafélék

Termeléstechnológia: szabadföldi, szántóföldi fátyolfólia, normál korai, tárolós korai

Érdekesség: Sokadik generációs parasztcsalád, mely a termelést fűszerpaprikával és őszibarackkal kezdte. A Mórakert Szövetkezet alapító tagjai közé tartozott, a Szövetkezet után specializálódtak a burgonyára. Jelenleg 40 hektáron termelnek. A szőlő homokon való burgonyatermelés adja a fajták speciális színét, ízét. A talaj miatt nem csak egészen korán, hanem egész évben tudnak burgonyát biztosítani. Főbb termékek: burgonya (Red Scarlet, Kleopátra, Balatoni Rózsa, Katica, Somogyi kifli-salátának való)

Paplogó Imre
Forráskút

Kategória: Paradicsom, paprika
Kabakosok,káposztafélék

Termeléstechnológia: üvegház, kőzetgyapot, hosszú kultúra, termálvízzel fűtik, biológia növényvédelmet használnak

Minőségbiztosítás: GlobalGAP

Érdekesség: Családi örökség, a termelést a szülők kezdték. A 90-es évek végén 1 üvegházzal indultak, terveik között szerepel egy 1,5ha-os üvegház és egy 1300m2-es csomagoló-hűtőház építése. A sok éves tapasztalat segíti a legjobb íz, minőség elérését. Egy helyen mind a négy fő terméket (kígyóuborka, fürtös paradicsom, bogyós paradicsom, TV paprika) be tudja szerezni a vásárló.

Patik Róbert
Zsombó

Kategória: Csonthéjasok
Dinnyefélék

Termeléstechnológia: szabadföldi, a sárgadinnye fólia alatt, a dinnyét magról nevelik

Érdekesség: A házasságkötésük alkalmával a férj és a feleség is kapott 1-1ha termő barackost, innen fejlesztették fel a területet és a termékkört. Jelenleg 15-20 hektáron termelnek. Főbb termékek: sárgarépa őszi, sárgadinnye (Donatello F1), eper, szilva, őszibarack (Red Rubin).

Péter Mihály
Üllés

Kategória:Paradicsom, paprika

Termeléstechnológia: hosszúkultúrás kőzetgyapotban, fólia alatt, biológiai növényvédelem, termálvízzel fűtenek

Érdekesség: 18 éve foglalkozik kertészettel, 14 éve specializálódott paradicsomra. Ezelőtt hegyes erős és TV paprikát termelt. A palántákat saját maga neveli. Jelenleg 1 hektáron termel. Tervezi, hogy kialakítja a táblás, emelt rendszert. Főbb termékek: fürtös és bogyós paradicsom (Tourance F1)

Petheö Géza
Kiskunfélegyháza

Kategória:Paradicsom, paprika

Termeléstechnológia: fólia, biológiai növényvédelem, kőzetgyapot termőközeg, csatornás rendszer

Érdekesség: 30 éve kezdték a gazdálkodást. Fokozatosan korszerűsítették a termesztési rendszert, így jutottak el a mostani, csatornás megoldásig. Jelenleg 1 hektáron termelnek. Főbb termékek: paradicsom (Tourance F1)

Pónusz József
Mórahalom

Kategória:Paradicsom, paprika

Termeléstechnológia: üvegház, hidrokultúra, biológiai növényvédelem, kőzetgyapot termőközeg, hosszú kultúra

Filozófia: A növény A-Z-ig ki van szolgálva!

Érdekesség: 1986 óta kertészkednek, 1991 óta Mórahalmon, családi vállalkozásban, 1,2 hektáron. Egész évben biztosítják a jó ízű, tárolást jól tűrő termékeket. Főbb termékek: paradicsom (Aruba), TV paprika (Hó F1)

Szilágyi Zoltán
Deszk

Kategória:Paradicsom, paprika
Kabakosok,káposztafélék

Termeléstechnológia: hosszú kultúra, kókuszrost termesztő közeg, termálvizes fűtés

Érdekesség: 1994 óta működő családi gazdaság uborkacsomagoló berendezéssel. 3 hektár üvegház+1,1 hektár fólián termelnek, főbb termékeik: kígyóuborka (Claudius F1; Dreamliner), bogyós paradicsom, hegyes erős paprika. Terveik között szerepel a területbővítés és a fóliás területek üvegházas területté alakítása. A palántákat saját maguk nevelik.

Tegzes Károly
Kiskunfélegyháza

Kategória:Paradicsom, paprika

Termeléstechnológia: üvegház, kőzetgyapot közeg, biológiai növényvédelem, termálvíz

Érdekesség: A 80-as években kezdték el a növénytermesztést, fokozatos fejlesztéssel érték el a mai állapotot. Jelenleg 1 hektáron termel. Főbb termékek: paradicsom (Aruba).

Tóth József
Balástya

Kategória:Gyökérzöldség, retek

Főbb termékek: Zeller

Termeléstechnológia: szabadföldi és fóliás

Minőségbiztosítás: GLOBALGAP, EUREPGAP, CERES 653

Filozófia: A zeller a „magyar Viagra”.

Érdekesség: 1990-ben kezdtek el a mezőgazdasággal foglalkozni 10-15 növényfajtával. A zellert 2013-ban termelték először, családi összefogással. 2,5 ha fedett növényházat és 8 ha szabadföldi területet művelnek. Saját tervezésű zellermosó- válogató gép, ami jelenleg szabadalmaztatás alatt áll. Ilyen még nincs a magyar piacon.

Veres Sándor
Zsombó

Kategória:Paradicsom, paprika

Termeléstechnológia: Üvegház, kőzetgyapot talaj, szénkazán fűtéssel. A paradicsom talajon, fólai alatt.

Érdekesség: A 90-es évek elején kezdték a gazdálkodást, jelenleg 9000m2-et művelnek. Saját maguk nevelik a palántákat, terveik között szerepel a széndioxidos trágyázás bevezetése. A koktélparadicsomot dobozba csomagolják, így kerül értékesítésre a termék. Főbb termékek: koktélparadicsom, TV paprika (Hó F1), hegyes erős paprika