Bemutatkozik a Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület

A Kert-Ész Klub Magyarország alakuló ülését 2011. április 14-én tartotta Szegeden.

A klub megálmodója Rácz József, akinek az ötlete alapján ült össze először az a kéttucatnyi alapító kertész, akik ma is a klub tagságának gerincét adják és a klub életét mozgásban tartják.

Milyen céllal jött létre?

A megalakulás célja az volt, hogy összefogja a dél-alföldi, főleg a Csongrád megyei, profi, a kertészetből megélni és családjukat eltartani kívánó termelőket, a klub által nyújtott szakmai háttér pedig megkönnyítse a gazdák életét, gazdasági döntéseiket és a kertészetek működését.

Kik a klubtagok?

A klubtagok azok, akiket nemcsak érdekel, hogy merre halad az ország kertészeti politikája, hanem lehetőségeik szerint tennének is azért, hogy a kertészeti ágazat kiérdemelje és meg is kapja végre a mindig emlegetett, kiemelt helyét. Ezért is lett a Klub szlogenje:

“Ésszel a kertészetért!”

Az összefogás egy másik, a vásárlókat is érintő előnye az, hogy a Csongrád megyében élők saját megyéjükben megtermelt zöldség-gyümölcshöz jutnak helyi, rövid kereskedelmi csatornás értékesítés (REL) révén. Ezzel csökken a szállítási költség, a rövidebb szállítási útvonalon kevésbé romlik a minőség, a megye lakói pedig élvezhetik a gyorsan felmelegedő homokos talaj és a magas napsütéses órák számának köszönhetően a termésekben kialakult zamatos íz világot.

A klub tagjai nem csak a meghívott előadókat hallgatják meg a minden hónap második csütörtökén megtartott klubüléseken, hanem eszmét cserélnek saját tapasztalataikról, megvitatják az ágazatot érintő legfontosabb kérdéseket, ezekben a kérdésekben közös véleményt fogalmaznak meg és egymásnak szakmai tanácsokat is adnak.

Kivel lehet találkozni?

A Klub vendégei voltak eddig (a teljesség igénye nélkül): Dr. Nagy István, agrárminiszter; Dr. Feldman Zsolt, államtitkár; Dr. Viski József, helyettes államtitkár; Papp Gergely, szakmai főigazgató-helyettes; Dr. Jeszenszky Géza, történész.

A klub jó kapcsolatot ápol az Agrárminisztériummal; a tagok által az ágazati kérdésekben képviselt közös vélemény fontos a szaktárca döntéshozóinak.

Ezzel a klub azt szeretné elérni, hogy olyan jogszabályok, rendeletek születhessenek, melyek nem ellehetetlenítik a kertészeket, hanem lehetőséget adnak a termelésbe bevont területek bővítésére, a minél jobb minőségű termékek megtermelésére, a gazdaságos termesztésre, és lehetővé teszik a családi gazdaságok részére a fejlődést pályázatok, támogatások elnyerése révén.

2013-ban a Klub tagsága részese volt annak a munkának, melynek eredményeként létrejött rendelet továbbra is biztosítja a termálvíz gazdaságos felhasználását a kertészetek számára.

A Kert-Ész Klub Egyesület elnöke, Rácz József felismerte, mennyire fontos az, hogy a tagok és a kertészek első kézből értesüljenek az ágazati lehetőségekről, eredményekről. Ezért született meg a Zsendülés Kertészeti Konferencia ötlete. A konferenciát eddig 7 alkalommal, minden év március hónapjának elején rendezte meg a Klub. A járványhelyzet miatt a 2021-es esemény elmaradt, de 2022. március 10-én a Zsendülés Konferencia 200 fő részvételével újból megnyitotta kapuit.