Zöldségek / Gyökérzöldség, retek / Zeller kg-os

Zeller kg-os
Tudástár:

Ősalakja a Kaukázustól, a Földközi-tenger partvidékétől Svédországig megtalálható. Termesztése régi keletű. Az egyiptomiak is ismerték, a görögök és a rómaiak is fogyasztották.

A halványító- és metélőzeller levélnyelében 30–50 mg/100 g C-vitamint is tartalmaz, míg a gumós változat csak elenyésző mennyiséget. Ennek levele és gumója adja az illatos, aromás, édeskésen fanyar ízű fűszert. Jelentős a mész és foszfortartalma, de inkább ízanyagai teszik közkedveltté. Felhasználhatjuk nyersen salátákhoz, jól fűszerezi a főzelékeket, mártásokat, hús- és tojásételeket, de a diétás étkeztetésben is fontos szerepe lehet. Szárított, őrölt állapotában jól zárható edényben kell tartani, így kiváló levesízesítő, vagy a zellerkrémleves alapjául szolgálhat.

Magas B1- és B2-vitamint-tartalma mellett kevés C-vitamint tartalmaz. A metélőzeller lombja ásványi sókban és olajokban egyaránt gazdag. A zeller gyógynövény. A szerves formában kötött, könnyen felszívódó nátrium magas koncentrációban található benne, ezenkívül kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, fluort tartalmaz, a vitaminok közül A-, B1-, B2-, B6, C-, E- és K-vitamint, valamint különféle szénhidrátokat tartalmaz. Jótékony hatással van a szervezet sav-bázis egyensúlyára, a helytelen táplálkozás miatt kialakuló elsavasodást gátolja, illetve a normális bázikus irányba tolja el. Jótékony hatású reumatikus és artériás megbetegedéseknél is. Emésztést serkentő és segítő hatása közismert.

Teája készítése esetén 3 dl vízbe tegyünk 2 teáskanálnyi zellermagot vagy összeaprított zellerleveleket, forraljuk fel, majd 3-5 perc után szűrjük le. Vizelethajtónak használják. Zellerlé: A zeller húsos gumóját hámozzuk meg, és léfacsaró edényben préseljük ki. Ízesíthetjük almával, répával.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)