Zöldségek / Gyökérzöldség, retek / Torma

Torma
Tudástár:

A torma (Armoracia rusticana) a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó évelő, lágyszárú növény, a mustár közvetlen rokona. Leginkább fűszerként, ízesítőként használt reszelt gyökerét ismerjük. Kifejezetten Kelet-, Közép-európai eredetű növény, napjainkban termesztése egész Európában elterjedt. A mediterrán országokban is nagy mennyiségben termesztik.

3000 évvel ezelőtti görög birodalomban valamelyik elődje már ismert fűszernövény volt. A bibliában is említést tesznek róla, miszerint a zsidó húsvéton keserű, csípős gyökereket szolgáltak fel. A XIII-XIV. századtól említik a termesztését Németországban. A középkorban csodaszerként, mindent gyógyító univerzális növényként használták. Hazánkban a honfoglaló magyarok már ismerték és fogyasztották a tormát.

A torma gyökerének igen magas (302 mg/100g) C-vitamin tartalma van. A C-vitamin felfedezése előtt skorbut gyógyítására használták. Európában tradicionális gyógynövényként ismert. Legfőképp a köszvény, vesekő, asztma, húgyúti fertőzések kezelésére ajánlják. A legújabb kutatások szerint epebántalmak kezelésének hatékony eszköze lehet.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)