Zöldségek / Levélzöldség, saláták / Spenót kg

Spenót kg
Tudástár:

Ősalakja ma is megvan a Kaukázus déli részén. Termesztése régi keletű. Európában azonban csak a XIV. században kezdett terjedni.

Jelentősége

A spenót (paraj) szinte minden kertben megvan. Van, aki még ősszel elveti, hogy kora tavasszal a legkorábban hozzájusson a zöldellő levelekhez. Az őszi spenót vaskosabb levelű, szaporább, mint a nyári. Centrifugázásra az egész növényt használhatjuk. A spenót termeléséhez nem kell nagy szakértelem, elegendő a jó trágyás föld, hogy amúgy is magas vitamin- és ásványtartalmát tovább növeljük.

Táplálóértéke

Táplálkozási értéke a levélzöldségek között nagy. A spenótlevélben található tápanyagok közül jelentősek a fehérjék (2,3%). A vitaminok közül a vízben oldódók találhatók nagyobb mennyiségben. A zsírban oldódók közül az A- és a K-vitamin jelentős. Összetevőinek fontos szerepe van az idegrendszer fejlődésében. A spenót szárrészében található magas nitráttartalom miatt csak a levéllemezét szabad felhasználni étkezésre.

Gyógyhatása

Gyógynövény. A spenót fontos szerepet játszott a népi gyógyászatban, alkalmazása e téren nagy múltra vezethető vissza. Ajánlották például magas vérnyomás, vérszegénység és székrekedés ellen. Vásárláskor figyelni kell arra, hogy a frissen szedett spenót levelei ropogósak legyenek, a levélnyél nem lehet fonnyadt. A spenótot a vásárlást követően azonnal, frissen fel kell dolgozni, mert gyorsan megfonnyad. A kiválogatott, egészséges leveleket nedves ruhába kell csavarni, és így a hűtőszekrény zöldségrekeszében maximum 12 óra hosszat tárolhatjuk. A spenót változatosan elkészítve a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás része. Magas karotinoid- és klorofilltartalmánál fogva ajánlható rákos megbetegedések megelőzését szolgáló étrendekbe. Alacsony energiatartalmának köszönhetően a fogyókúrás étrendben bátran fogyasztható. További előnye, hogy jó folsavforrás, így a terhes nők étrendjéhez is hozzátartozik. A spenót sok káliumot tartalmaz, ami pedig bizonyítottan igen fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. Oxálsavtartalma miatt az arra érzékeny embereknél elősegítheti a vese-, illetve hólyagkő képződését.

Gyógyhatású készítményei

Kisbabáknak heti egy alkalommal javasolt a fogyasztása. A spenótot készíthetjük számukra csirkemájjal, tojásfehérjével, a későbbiekben habarva is. Turmixos változatát az ízesítés miatt jó, ha keverjük ízesebb növényekkel, esetleg gyümölcsök levével.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)