Zöldségek / Levélzöldség, saláták / Spárga 0.5 kg/csomag

Spárga 0.5 kg/csomag
Tudástár:

Hazája Eurázsia. Vad alakja Magyarországon is mindenütt megtalálható. A spárgát régóta termesztik és fogyasztják. Valószínűleg már az egyiptomiak is ismerték. A görögök szintén fogyasztottak spárgát, de még csak a vadon termő alakját. Termesztésének legmagasabb szintjét a rómaiak által érte el. A középkorban kissé visszaszorult, és csak a XVI. század közepe táján kezdődött Európában ismét a fellendülés.

Jelentősége

A XVII. században már Magyarországon is ott található a termesztett zöldségnövények között. Akkoriban halványítás nélkül termesztették, kissé feltöltögették, és így kaptak hosszabb, halványított hajtásrészeket. Amerikában és Ausztráliában a XX. század elejéig termesztették halványítva, ezután fokozatosan áttértek az egyszerűbb és olcsóbb zöldspárga termesztésére, amely nem igényel töltögetést.

Táplálóértéke

Mintegy nyolc-tíz fajtája ismeretes, amelyek nemesített változatok. Erős gyökérzete lassan fejlődik ki, de később nem igényel jelentős gondozást. Jól érzi magát a kert egyik sarkában. Gumós gyökérzetéből, minden tavasszal újranőnek a hajtások és húsos levelei. Étkezésre főleg fiatal hajtásait használjuk. A spárga az egyik leghasznosabb növényünk, ezért inkább nyersen együk. A nyers lé kimossa a vesékből azokat az anyagokat, amelyek a nehéz ételek, húsok fogyasztása következtében lerakódnak. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, A-vitamint, niacint és C-vitamint. Nyomelemekben is gazdag. Fogyasztása több belső elválasztású mirigyre hat.

Gyógyhatása

Gyógynövény. Lúgos volta miatt, mert helyreállítja a vér sav-lúg egyensúlyát. Legjelentősebb gyógyhatást a vesékre fejt ki. Erős hatású, levéből elég egyszerre csupán fél decilitert fogyasztani. Vízhajtónak és enyhe hashajtónak is használják. Csökkentheti, esetleg meg is szüntetheti a reumatikus fájdalmakat, valamint a köszvényt. Ha a vesében a túlzott húsfogyasztás miatt hosszú időn át folyamatos a húgysavkő-lerakódás, krónikus vesegyulladás léphet föl. A vesegyulladás biztos jele, amikor vért találnak a vizeletben. Levéből kis mennyiség ivása ilyenkor segíti a gyógyulást. A pattanásos bőr általában a tizenéves korban jelentkezik. A spárgalé rendkívül gazdag fémben, ami a vér lúgosítását szolgálja. A vértisztítás következtében a bőr is megtisztul. Szinte minden bőrprobléma, így az ekcéma gyógyításában is segít.

Gyógyhatású készítményei

A friss zöld hajtások a legértékesebbek. A megmosott növényt centrifugázzuk ki. Használata a szervezetre hatékony és alapos. Ajánlatos más zöldségféle levével keverni. Keverhető az édeskés sárgarépalével, de jobb, ha uborka-, paradicsomlével, zellerrel vagy egyéb, kevés cukrot tartalmazó zöldséglével keverjük. Használjuk bátran. Igen értékes zöldségfélénk, mert ezzel tudjuk semlegesíteni a szervezet elsavasodását. Ilyen hatású az üdítő, a kávé, az édesség, a fehérje és a keményítő.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)