Zöldségek / Gyökérzöldség, retek / Sárgarépa csomós

Sárgarépa csomós
Tudástár:

A sárgarépa nagyon régen ismert növényünk. Termesztésének első emlékei a III.–IV. évezredre nyúlnak vissza. A görögök és a rómaiak is ismerték. Rövid gyökerű változata a XVIII. században jelent meg. Európában őshonos faj. Vad alakja hazánkban is ismert, főleg meszes talajokon gyakori. Az első narancsszínű sárgarépáról a XVII. századból találhatók feljegyzések. Ezekből megállapíthatók, hogy a legelső fajtákat kertészek állították elő.

Táplálkozási értéke a gyökérzöldségek között az első helyet foglalja el. Értékét az A-vitamin-(karotin-) és C-vitamin-tartalma adja. A sárgarépában levő karotin mennyisége függ a fajtától és az időjárástól. Nagy szerepet játszik ebben a vonatkozásban a víz és a tápanyagellátás.

Használhatjuk levesek, saláták, főzelékek, hidegkonyhai készítmények, bébiételek készítésére, de nagyon sok ételkülönlegesség, ízesítője vagy díszítője is lehet. A rövid tenyészidejű fajták friss fogyasztásra alkalmasak, míg a hosszú tenyészidejű fajták – vermelve, homokba rakva – jól tárolhatók.

A répa béta-karotin-, a B-, C- és D-vitamin-tartalma jelentős. Értékes ásványi anyagok, például vas, kalcium és kálium található benne. Nagy lelki megterhelés és stressz után segít regenerálódni, ráadásul az öregedést is lassítja. Béta-karotinja védi a szem egészségét. Hasmenés és székrekedés gyógyítására is kitűnő. A legtöbb zöldségnövénnyel ellentétben főzve táplálóbb, mint nyersen. Főzéssel a karotinhoz jobban hozzájutunk. Bár a sárgarépa mindennapjaink része, mégis önálló ételként ritkán fogyasztjuk. Gyermekkorban segíti a csontozat és a fogazat fejlődését. Elősegíti a vér savtalanítását. Hat a gyulladások és fertőzések gyógyulására, segít a tüdőrák megelőzésében, tisztítja a beleket.

Gyógyhatású répatea elkészítése: általában a gyökeret használják, melyet finomra aprítva (körülbelül két gramm) le kell önteni körülbelül másfél deciliter, forrásban lévő vízzel, majd tíz-tizenöt percig állni kell hagyni, azután szűrni. Napjában kétszer-háromszor fogyasszuk. A gyermekkor első zöldségléje. A baba cumisüvegből tejjel vegyítve fogyaszthatja egyéves kor felett. A terhes anyának is ajánlatos a sárgarépalé fogyasztása, valamint a szoptatós kismamáknak is.

Forrás: n.a.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)