Zöldségek / Burgonya, hagymafélék / Póréhagyma darabos

Póréhagyma darabos
Tudástár:

Őshazája a Földközi-tenger partvidéke. Terrmesztése régi keletű, az egyiptomiak, görögök, rómaiak már ismerték.

Jelentősége

Hazánkban az 1980-as évekig csak magnak termesztették Makó környékén. Európában rendszeresen fogyasztják. Beltartalmi értékei hasonlóak a vöröshagymáéhoz, de a szénhidráttartalma jóval kisebb.

Táplálóértéke

Táplálóértéke és gyógyhatása hasonló a vöröshagymáéhoz. A különbség a felhasználásukban van. Míg a vöröshagymát nagyobb mennyiségben ételek elkészítéséhez használjuk, a póréhagymát főleg nyersen fogyasztjuk, kisebb mennyiségben salátákhoz vagy kiegészítőnek főételek mellé. Ásványi anyagokból dupla mennyiséget tartalmaz, mint a vöröshagyma. Jelentős a vitamintartalma.

Gyógyhatása

Nem gyógynövény. A póréhagymának az egyik igen fontos tulajdonsága, hogy baktérium- és vírusölő. A nehezen emészthető ételekkel, felvágottakkal, hideg húsokkal együtt fogyasztása könnyíti az emésztést. Anyagai serkentik a belek mozgását, és ezzel magát az egész emésztési folyamatot könnyebbé teszi, hat a székrekedésre is. Vízhajtó, enyhe húgyhólyag- és vesetisztító. A koleszterinlerakódást is megakadályozza. A veseműködés csökkenése, ha nem is vesszük észre, már korán, akár a harmincas- negyvenes éveink előtt megkezdődhet. Javíthatunk az állapoton, ha vörös- vagy póréhagymát fogyasztunk. Ami azt jelenti, hogy fogyasztása télen kimondottan jólesik, mert felmelegíti a testet. Különösen a reumás fájdalmakra ajánlatos, hiszen a téli hideg fokozza azokat.

Gyógyhatású készítményei

Mivel a hagyma nagyon erős, csupán külsőleg használjuk. Ha kúraszerűen alkalmazzuk, bármi mással keverhetjük, ami segít elvenni a hagyma erős illatát. Ha vízhajtónak használjuk, célszerű más zöldséggel keverni.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)