Zöldségek / Kabakosok, káposztafélék / Padlizsán kg-os

Padlizsán kg-os
Tudástár:

Őshazája feltételezhetően India. A legnagyobb formagazdagságban ott fordul elő. A termesztésbe vételének időpontja ismeretlen. Az első feljegyzések felhasználhatóságáról a IV. századra nyúlnak vissza.

Jelentősége

Európában a XIII–XIV. században említik használatát. Jelenleg is Európa déli részén és Ázsiában termesztik elterjedten. Hazánkban inkább csak különleges növényként termesztik, a háziasszonyok sem ismerik igazán felhasználhatóságát.

Táplálóértéke

Biológiai értékét elsősorban cukor-, foszfor- és mésztartalma adja. Magas rost- és alacsony kalóriatartalma miatt a fogyni vágyók tökéletes zöldségféléje. Laktat, de nem hizlal. A benne levő antioxidánsok akadályozzák a rákos sejtek szaporodását. Fogyasztható sütve, párolva, töltve, de készíthetők belőle levesek és mártások is.

Gyógyhatása

Nem gyógynövény. Fogyasztása kifejezetten jótékony hatással van cukorbetegeknél, illetve máj- és vesebetegeknél. Vérképző hatású, vizelethajtó, bélgyulladásgátló. Fokozza az emésztést. Segíti a C-vitamin hasznosulását, csökkenti a koleszterinszintet. Hasznos lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Mindezeket a hatásokat az antocianin nevű vegyületnek köszönheti, mely az agyműködési funkciókra is hatással van. Értékes C-vitamin-, folsav-, niacin- és pantoténsavforrás. Ásványianyag-tartalma kiemelkedően jelentős, sok káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot tartalmaz. Nátriumtartalma kicsi. A felsoroltakon kívül antioxidánsok is találhatók benne, amelyeknek fontos szerepe van a sejtanyagcserében és a sejtekre káros szabad gyökök megkötésében.

Gyógyhatású készítményei

A padlizsánról sem mondható el, hogy kifejezetten a népi gyógyászat növénye volt valaha is. Az étkezési kultúránkba való beilleszkedése is az elterjedési, megismerési szakaszban van. Nem gyógynövény. Kedvcsináló, amely azt bizonyítja, hogy a reformtáplálkozásnak óriási tartalékai vannak korunkban.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)