Zöldségek / Kabakosok, káposztafélék / Kínaikel

Kínaikel
Tudástár:

Kínában a III. század óta termesztik. Európába Észak-Amerikából került, ahol már korábban szívesen fogyasztott növény volt.

Jelentősége

Franciaországban kezdték meg termesztését, onnan került a németekhez. Halványzöld levelei, erezete vastag, bordázott. Íze, illata kellemes, alapvetően a káposztáéra emlékeztető. Nálunk még nem eléggé ismert és elterjedt fogyasztású növény.

Táplálóértéke

Energiatartalma szerény. Vitaminokból és ásványi anyagokból jól ellátott. Élettani jelentőségét az okozza, hogy télen is kapható, így garantálva a vitaminszükségeltünket. Alacsony energiatartalma és magas telítőértéke miatt fogyókúrás és vegetáriánus ételek kitűnő nyersanyaga lehet. Biológiai értéke jelentős, mivel nagy mennyiségű fehérje van benne, többszöröse a fejes káposztáénak. Jelentős mennyiségű fehérjéje könnyen emészthető. Gazdag C-vitaminban és karotinban. Ásványisó-tartalma szintén magas. Jelentősége káposztafélék

Gyógyhatása

Annak ellenére, hogy nem gyógynövény, biológiai, táplálkozási értéke jelentős, és ezt kell figyelembe venni gyógyító hatásának értékelésekor.

Gyógyhatású készítményei

Gyógyhatású készítménye nincs. A modern konyhát vezetőknek is egyik figyelemre méltó zöldségnövénye lehet. Magyarországon 7-8 hónapon keresztül kapható. Elsősorban nyers salátaként fogyasztjuk. C-vitamin-tartalmát így védjük meg a legjobban. Alsó külső levelei nem fogyaszthatók, ezért azokat szedéskor eltávolítjuk. A csecsemők főzelékeként is kedvelt, mert könnyen emészthető.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)