Zöldségek / Kabakosok, káposztafélék / Kígyóuborka

Kígyóuborka
Tudástár:

Az uborka őshazája India. A legrégebben termesztett zöldségnövények közé tartozik. Európában i.e 500 és 300 között honosodott meg. Magyarországra a XIII. században került.

Jelentősége

Táplálkozási jelentőségét elsősorban egész éves felhasználhatósága adja. Nagyon jó az étrendi hatása. Nagy mennyiségeket igényel belőle a konzervipar, de növekszik a mélyhűtött uborka utáni igény is. Hajtatásos és szántóföldi termesztése elterjedt.

Táplálóértéke

Beltartalmi értékeit vizsgálva megállapítható, hogy a kobakosok között az uborka energiaértéke a legalacsonyabb. Egyéb mutatóban – fehérjében, zsírban, szénhidrátban, élelmi rostban – nem tér el lényegesen a többi kobakos értékétől. Az ásványi anyagok közül egyedül káliumot tartalmaz bőségesen. A vitamintartalmában sincs olyan, amit ki lehet emelni. Összességében megállapítható, hogy semmi olyan értéket nem hordoz, ami egyértelműen kiemelhető lenne. Mindezek ellenére kellemes konzervként, frissen feldolgozva akár salátának, akár ivólének. Gyógyhatása ismert és jelentős.

Gyógyhatása

Gyógynövény. Az uborkalé külsőleg és belsőleg használható. Belsőleg használva kellemes üdítő, különösen más zöldségfélével ízletes. Íze következtében alkalmas más zöldséglé dúsítására is. Külsőleg használva rövid idő után megjelenésünk fiatalosabb lehet. Ezért is használják a gyógyászatban bőrápoló krémek alapanyagának az uborkalét. A rovarcsípés komoly fájdalommal, viszketéssel jár. Ha csípést érzékelünk, azonnal cselekedjünk. Az uborkalé vagy az uborkapép jótékony hűsítőként hat az erős fájdalommal járó méh- és homoklégycsípésre. Ha kivörösödik a bőr, használjuk borogatószerként. Lehet ez napon való leégés is. A lázas, sérült bőrre legjobb, ha borogatást teszünk pépesített uborkából egy-két órára. Ha a napégette bőrre uborkát helyezünk, nem hólyagosodik fel a helye, így fájdalom nélkül megúszhatjuk az elővigyázatlanságunkat. Kirándulás alkalmával kivörösödhet bőrünk, kiütések keletkezhetnek. Az ok, hogy utunk során mérgező növénnyel akadtunk össze. A kellemetlen viszketés sokáig eltarthat. Mindezt megelőzhetjük, ha a fentebb említett borogatást, pépet, uborkalét tesszük a bőrre.

Gyógyhatású készítményei

Az uborkalét jó, ha más, jellegzetesebb ízű zöldségfélével keverjük. Legjobb, ha kicentrifugázzuk a levét. Keverhetjük petrezselyemlével, ami kitűnő vízhajtó, valamint a torma, de a zöldbab, a spárga stb. levével is, amelyeknek méregtelenítő hatást is tulajdonítanak, sőt nagyon jó húgykősavhajtó. Klasszikus elkészítési módja az uborkasaláta. Mint már említésre került, kiváló borogatószer.

Forrás: n.a.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)