Zöldségek / Kabakosok, káposztafélék / Kelkáposzta

Kelkáposzta
Tudástár:

Európában Savoyában, a Nyugati-Alpok, a Rhône folyó és a Genfi-tó által behatárolt területen termesztették először. A termesztésre vonatkozó első adatok a XVII. századból valók. A termesztésbe való bevonása ennél régebbi keletű, mert a rómaiak idejében már ismert, úgynevezett kumai káposzta hasonlított a kelkáposztához.

Jelentősége

Biológiai tulajdonságai közül elsősorban hidegtűrése különbözteti meg a fejes káposztától. Ezért termeszthetők egyes fajai átteleléssel is hazánkban. Táplálkozási jelentőségét vizsgálva megállapítható, hogy biológiai értéke nagyobb a fejes káposztáénál. Több C-vitamint, vasat, karotint, meszet tartalmaz. Nagyobb táplálkozási értéke és a korai fajták rövidebb tenyészideje egyaránt indokolja az eddiginél nagyobb arányú termesztését. Két fajtáját ismerjük: az egyik kékesszürke levelű, a másiknak zöld levelei vannak. A kelkáposzta levelének ásvány- és vitamintartalmát zöld színe határozza meg. A kelkáposzta káposztaféle, így rokonai a fejes káposzta, a brokkoli, a kelbimbó, a leveles kel, de a kínai kel vagy a vörös káposzta is. A káposztaféléket az ételkészítés területén igen változatos módon felhasználják: salátának, köretnek, levesek készítéséhez, kitűnő előételek alapanyagaiként. A kelkáposztából is többféle étel készíthető, az év minden időszakában kapható.

Táplálóértéke

Táplálóértékét a magas kalciumtartalmából következő csonterősítő hatása adja. Ezek egyben vérnyomás-szabályozók is. A kelkáposztában előforduló kálium a kalciummal együtt szabályozza a vérnyomást, valamint jótékonyan hat a szívizom működésére, a szabályos szívverésre. A kelkáposzta (a káposztafélékkel egyetemben) kitűnő rákellenes élelmi növényünk. Nagy mennyiségű béta-karotin-tartalma lényegesen elősegíti az immunrendszer működését, és ezzel az egész szervezet védelmét.

Gyógyhatása

Nem gyógy-, csak gyógyhatású növény. Gazdag A-vitaminban, valamint E-vitaminban és a B-vitamin-csoport tagjaiban is. Vitaminjai biztosítják a jó közérzetünket. Gyulladásos betegségekre is ajánlják a kelkáposztát.

Igazi gyógyításra használt készítményei nincsenek, de megbecsülendő markáns íze, étvágygerjesztő szép színe. A zsenge kelkáposztából finom saláták készíthetők, ízes lében főzött levelei bundázva, rántva is kitűnők, ha egy kis tartármártást is kínálunk hozzá. Számtalan önálló étel is készíthető belőle, így lehet újszerű színfolt az asztalunkon.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)