Zöldségek / Kabakosok, káposztafélék / Karfiol

Karfiol
Tudástár:

A rómaiak spárgakáposzta vagy tritiani káposzta néven termesztették. Az első feljegyzést a XVI. században készítették róla. Ekkor tűnik fel Olaszországban is, valahonnan a Földközi- tenger keleti tájairól. Magyarországon viszonylag későn jelent meg. Hosszú időn át mint ínyenceledelt fogyasztották.

Jelentősége

Fehér hajtásait és húsosan megvastagodott virágait zöld levelek veszik körül. Fogyasztásra elsősorban a virágok alkalmasak. Szinte egész évben frissen kapható. A szabadföldi termelésből legkedvezőbb a kínálat a nyár végi és őszi hónapokban. Szakszerű tárolással viszonylag hosszan eltartható. A tartósítóipar szintén felismerte a karfiol előnyös tulajdonságait. Rendkívül változatosan használható fel az ételkészítés során. A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban hetenként akár kétszer is szerepeltethetjük valamilyen formában. Energiaszegény étrendben nélkülözhetetlen nyersanyag.

Táplálóértéke

A cukorbetegeknek alacsony energiatartalma miatt javasolt. Elenyésző szénhidráttartalma miatt is kedvező élelmezési alapanyag.

Gyógyhatása

Nem gyógynövény, de gyógyhatású növényként kezelhető. Az egészséges táplálkozásban is ott a helye, mivel a benne levő élelmi rost a jelentős C-vitamin- és kéntartalma miatt segítheti a bélrák kialakulásának megelőzését. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását. Rendszeres fogyasztása biztosítja az éles látást. A magas pantoténsav-tartalma katalizálja a szénhidrátok lebontását. B1-, B2- és C-vitamint, niacint, folsavat, E- és K-vitamint tartalmaz.

Gyógyhatású készítményei

A karfiolból igen sok értékes anyagot tartalmazó levesféle készíthető. Ajánlott használata hús- és csontleves készítésekor is. Köretként is jó, ha használjuk a modern konyhában. A vízben főzés helyett jobb a gőzben főzés, mert így a fentebb leírt gyógyhatású beltartalmi összetevői nem sérülnek. Készítenek belőle karfiolpörköltet, hamis vesevelőt stb.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)