Zöldségek / Kabakosok, káposztafélék / Karalábé leveles db-os

Karalábé leveles db-os
Tudástár:

A karalábétermesztés régi keletű. A rómaiak idején a vastag torzsájú, ún. Pompei káposztát termesztették. Ez a karalábé elődjének tekinthető. Hazánkban szintén régen termesztjük.

Jelentősége

Táplálkozási értékét C-vitamin-tartalma adja. A levelében található C-vitamin mennyisége megközelíti a paprika C-vitamin-tartalmát. Ennek ellenére a levelet csak elvétve használjuk fel élelmezésre.

Táplálóértéke

Felhasználási lehetősége nem annyira bőséges, mint maga a zöldség minősége. A karalábé akkor a legértékesebb, ha friss, és kisebb, mint az öklünk. Ha ezt a nagyságot meghaladja, már nem élvezhető, mert fás. Ha a saját kertünkből használjuk, néha ezt a nagyságot sem várjuk meg, hiszen ez az első zöldségféle a kertünkből a tavaszi saláta után. Míg zsenge, főleg levesnek használjuk, később azonban csak az ízéért tesszük a levesbe. Fogyaszthatjuk nyersen, mint a sárgarépát, vagy kicentrifugázhatjuk a levét. A karalábé mindazt tartalmazza, ami egy kora tavaszi zöldségre jellemző. Legtöbb benne a kálium, de jó az eloszlás aránya a kalciummal és a magnéziummal, hogy egymás felszívódását segítsék. Tartalmaz még számos ásványi anyagot, valamit jelentős mennyiségű A- és B-vitamint.

Gyógyhatása

Nem gyógynövény, de beltartalmi alkotói miatt gyógyhatású. Igazi gyógyításra használt készítményei alig vannak, de a fogyasztásának jelentősége van szervezetünk védelmében. Gyógyhatásai közül ki kell emelni a benne található vitaminok és ásványi anyagok hatását. Ezek értékének növeléséhez hozzájárulnak az ugyancsak benne található enzimek is. Részt vesz a szervezet tavaszi nagytakarításában. Antibiotikum-tartalma segít a betegségek leküzdésében. A-vitamin-tartalma jótékonyan hat a légzőszervi nyálkahártyára, kinyitja a légutakat. Segíti a cukorbetegségből nehezen gyógyuló sebek beforrását. Befolyásolja ezt jelentős kálium- és kéntartalma is.

Gyógyhatású készítményei

A megmosott teljes növényt a gyökér eltávolítása után daraboljuk össze, és centrifugázzuk ki a levét. Keverhetjük a sárgarépa, petrezselyem levével. Fontos, hogy a leveleket is felhasználjuk, mert ezekben található a kalcium nagyobb része, ami a sebgyógyuláshoz fontos. Naponta fogyasszunk el két karalábét.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)