Zöldségek / Levélzöldség, saláták / Fejes saláta

Fejes saláta
Tudástár:

A jelenleg nálunk is termesztett saláta ősalakja a keszegsaláta, amely ma is gyomnövény. Termesztése legalább 2500 éves. Európában feltehetőleg a görögök terjesztették el. Amerikába valószínűleg az európai telepesek vitték át.

Jelentősége

A saláta a tavasz első újdonsága. Kora tavasztól kezdve a saláta szinte mindennapos lehet az étkezésünkben. Ha el tudjuk látni a családot egész évben salátával, az egyik biztosítéka a jó egészségnek. A levelesebb és a zöldebb az értékesebb. A fakó színű fejes saláta kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Táplálóértéke

Magas víztartalma miatt a beltartalmi értékei is alacsonyak. Ásványianyag- tartalma már jelentősebb, de nincsenek kiugró értékei. A vitaminok közül a biotin- és a folsav-, valamint a C-vitamin-értékei a jelentősebbek. Kitűnő ízanyagai jótékonyan hatnak a bélműködésre. A saláta jellemzője, hogy levélzetébe szinte azonnal beépülnek a káros anyagok. Ilyen a túlzott nitrogénadagolás és a növényvédő szerek szermaradványa.

Gyógyhatása

Az A- és C-vitamin kombinációjának köszönhető, hogy rendkívül jó hatással van a salátalé a légzőszervünk nyálkahártyáira. A köhögés csillapodik, és csökken az inger a tüdők hörgőiben egy-egy pohár salátalé elfogyasztása után. A B-vitaminoknak köszönhető, hogy a saláta támogatója az emésztési rendszer működésének. A salátalében található B-vitaminoknak köszönhető, hogy az egész idegrendszerre pozitívan hat. Az agy munkájára is képesek hatni a B-vitaminok. A kalcium és magnézium jó aránya miatt jótékonyan hat az izmok és a csontozat fejlődésére és karbantartására. A magnézium meggátolja a kalcium kioldását a szervezetből, a magas káliumtartalmának köszönhetjük, hogy a saláta a tavaszi nagytakarítást is képes elvégezni szervezetünkben, ha kúraszerűen fogyasztjuk.

Gyógyhatású készítményei

A saláta alapvetően nyersen vagy kissé lankasztott módon kerül az asztalra. Igyekezzünk minél zöldebb, fiatalabb leveleket használni, különösen, ha kicentrifugázzuk. Használjuk az egész növényt, de ne áztassuk vízben. Ha rózsaolajat, rózsasziromlevelet adunk az italunkhoz, jó idegnyugtató italt kapunk. Rendszeres fogyasztás esetén eltűnik a mély szorongás is, és nyugalom árad szét szervezetünkben.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)