Zöldségek / Kabakosok, káposztafélék / Fejes káposzta

Fejes káposzta
Tudástár:

Őshazája a Földközi-tenger partvidéke, továbbá Nagy-Britannia, Hollandia és Észak-Franciaország tengerparti része. A legrégebbi kerti zöldségfajok egyike. Egyiptomban jelenleg is sokat termesztenek belőle. A görögök, rómaiak is rendszeresen fogyasztották.

Jelentősége

Magyarországra a XII–XIII. században került. Termesztése a XV. században már a házi kertekből kikerült a szántóföldre is. Elterjedésének első helyei Hajdú-Bihar és Szabolcs- Szatmár-Bereg megyében voltak. Jelenleg a legnagyobb káposztatermő területeink Pest megyében, Vecsés környékén és Bács-Kiskun megyében vannak, de jelentős területen termesztik a Nyírségben is. Az európai országok közül Lengyelországban, Nagy-Britanniában, és Olaszországban, Oroszországban is jelentős a káposztatermesztés.

Táplálóértéke

Káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, klórt, nátriumot, A-vitamint, B-vitaminokat, C-vitamint tartalmaz. Ezeket a káposztafélék családjának a tagjai tartalmazzák. Az is bizonyított, hogy rákellenes tulajdonságuk van, amely a rákkeltő anyagok felszívódását lassítja, és hatékonyan gátolja a sejtek megbetegedését, a beteg sejtek növekedését.

Gyógyhatása

Gyógynövény. Az egyik legrégebbi természetes gyógyszerünk. Nyersen, főzve, savanyítva hat. A C-vitamin hiánya okozta valamikor a tengerészek skorbut nevű betegségét. Az ellenszere a savanyított káposzta lett. Tisztítja a vastagbeleket. Fogyasztásával segítséget adunk a májnak a nehézfémek kiürítéséhez is. Mivel segíti a vércukorszint szabályozását, fogyasztása ajánlatos a cukorbetegeknek. A káposztában található kén csökkenti a magas koleszterinszintet. Kutatások bizonyították használatának fontosságát a rákbetegségek megelőzésében. Káliumtartalma gyógyító hatású a hörghurut- megbetegedésekre. Egy-egy antibiotikum-kúra után lecsökken a bélflóra baktériumainak a száma. Káposztalé ivásakor gyorsan emelkedik. Lehetőleg ne vizezzük fel, még ha az íze erősnek tűnik is. Oldja a feszültség, a stressz, a depresszió kellemetlen hatásait.

Gyógyhatású készítményei

A savanyú káposzta tápanyagokban gazdag, fehér fejes káposztából készül só hozzáadásával, tejsavas erjedéssel. Igen nagy előnye, hogy akár késő tavaszig is eltartható. Elkészítésének módját – mint oly sok élelmiszerét – feltehetőleg a kínaiak dolgozták ki. A kínai nagy fal építésénél már savanyú káposztát is ettek a dolgozók. Magyarországon hagyományos étel, mely különösen a szegény falusi lakosság körében volt az egyik legelterjedtebb vitamindús táplálék. A káposztának a legértékesebb része a külső zöld levele. Régi szokásunk szerint ezt el szoktuk dobni. Felhasználása esetén legjobb, ha centrifugázzuk, és friss léként fogyasztjuk. Mellgyulladás esetén szoptatós anyáknál alkalmazzák az évszázadok alatt jól bevált káposztalevél- pakolást. Két-három levelet húsklopfolóval összezúznak, és azzal borogatják a gyulladásos melleket.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)