Zöldségek / Gombafélék / Csiperkegomba

Csiperkegomba
Tudástár:

A csiperkék ismeretére és fogyasztására kétezer éves adataink vannak. Termesztésük is több száz évvel ezelőtt kezdődött. Segítette ezt az is, hogy viszonylag könnyen termeszthetők.

Jelentősége

A csiperke termesztése fényt nem kíván. Mivel hazánkban hosszú időn át csak csiperkét termesztettek, termesztéséhez elsősorban a talaj felszíne alatti pincéket és egyéb olyan helyiségeket vettek igénybe, amelyekbe a nap nem sütött be. Azok a pincék, amelyek felett vastag földtakaró volt, lecsökkentették az időjárás kellemetlenségeit, ingadozásait, ezért jól megfeleltek a gombatermesztés részére, de jól beváltak erre a célra az elhagyott mészkőüregek, bányajáratok, ha azok jól megközelíthetők voltak. A fejlődés során előtérbe kerültek a talaj felszíne felett épített gombatermesztő létesítmények. Igaz, hogy ezek drágábbak voltak, de jobb feltételeket tudtak biztosítani a gombatermesztéshez.

Táplálóértéke

A gombák fogyasztása, ízesítőszerként való használata az emberiséggel egyidős. A görögök és a rómaiak is felfedezték tápértékét, Kelet-Ázsiában pedig már kétezer éve termesztenek bizonyos gombafajtákat. A gombák jelentősége a táplálkozásunkban egyre növekszik, mert tápláló, de nem hizlaló, nagy a telítőértéke, koleszterinmentes, és nem tartalmaz vegyszereket. Legfontosabb tápanyaga a fehérje, amely összetételében az állati fehérjéhez hasonló, így húspótlóként is használható. A fehérjén kívül zsírokat, szénhidrátokat, ásványi sókat (foszfor, kálium stb.), vitaminokat (A, B, D), íz- és zamatanyagokat, étvágygerjesztő hatású glutaminsavakat tartalmaznak. A friss csiperkét fogyaszthatjuk levesként, pörköltként, rántva, sütve, kalapját töltve, párolva, salátában. Nem szükséges hámozni, elég jó alaposan megmosni. Figyeljünk, hogy magas víz- és fehérjetartalma miatt gyorsan romlik, így könnyen szaporodnak a kórokozók benne. A romlott gomba súlyos mérgezést okoz, ezért ügyeljünk, hogy a gombát tartalmazó ételeket mindig csak frissen fogyasszuk! Magas tápértékükön kívül gyógyhatásuk is igen jelentős.

Gyógyhatása

Kutatások eredménye alapján állítják, hogy a csiperke rákellenes hatású. Rendszeres fogyasztása segíthet a mellrák megelőzésében. A csiperkegomba kiváló szelén-, B2-, B3-, B5-vitamin-, réz- és foszforforrás. A szelén a szervezet antioxidáns funkciójához szükséges. Ezekben kap a szelén fontos szerepet, így segít a vastagbélrák megelőzésében. A réz a másik gyógyhatású ásványi anyag, amely a reumás megbetegedések kockázatát csökkenti. A réz nélkülözhetetlen olyan enzimek működéséhez, amelyek biztosítják az érfal, a csontok, az ízületek rugalmasságát, erősségét. A csiperkében sok vas is található, amely fontos alkotóeleme a hemoglobinnak. A B2-vitamin különösen fontos szerepet kap az oxigénhez kötött energia-előállításban. A B2-vitamin átalakul, és kapcsolódik a fehérjeenzimekhez. Ezek a szervezetben mindenütt megtalálhatók, de a legtöbb mindig ott, ahol éppen nagy szükség van az energiára, így például az izmokban, a szívben. A B-vitamin ahhoz is szükséges, hogy a szervezet ne merüljön ki stressz hatásakor. A B3 a megfelelő koleszterinszint kialakításában fontos, míg a B6 sokat tesz az érfalak védelmében, mert az azt károsító veszélyes anyagokat ártalmatlanítja. Ezzel jelentősen csökkenthető az agyi katasztrófa és a szívinfarktus veszélye. Niacinban gazdag, ezért fogyasztása védelmet nyújt az Alzheimer-kór és a demencia ellen.

Gyógyhatású készítményei

A gombák – így a csiperke is – alapvetően a mindennapi étkezésünkbe beépülve fejtik ki gyógyhatásukat. Tipikus gyógynövény-készítési formája nincs. A termesztett csiperkének azon részét, amelyre szükségünk van, frissen használjuk fel kedvelt ételünkhöz. Ha saját magunknak termelünk, és egy adott időben jelentős többlet van a napi szükséglethez képest, akkor a tartósítást célszerű alkalmazni, mintha vadon termő gombát gyűjtöttünk volna. A gombatermő vidékeken elterjedt a szárított csiperke – mint általánosan alkalmazott tartósítóeljárás – készítése. Használat előtt a szárított gombát folyó víz alatt kell gyorsan megmosni, majd néhány órára beáztatni. Az áztatólét az ételhez használjuk fel, mert abban értékes anyagok vannak oldódva. A mirelit és konzervgombánál kövessük a felhasználási útmutatót.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)