Receptek / Zöldbabos paradicsomos babsaláta

Leírás: A fejteni való bab puha rostjainál fogva gyorsan megfő, és kevésbé veszi igénybe emésztőrendszerünket. Különösen finom, ha „töménységét” zsenge zöldbabbal és paradicsommal, sárgarépával oldjuk.

Zöldbabos paradicsomos babsaláta

Hozzávalók:

  • 500 gramm fejteni való bab
  • 250 gramm zöldbab ceruzabab
  • 2 db vöröshagyma (kis fejek)
  • 4 gerezd fokhagyma (2 gerezd az öntethez)
  • 4 db csemegehagyma (lila színű)
  • ízlés szerint só
  • 12 db feketebors (egész)
  • 1/2 db citrom (leve, kb)
  • 1 db babérlevél (kicsi)
  • 1 db borsikafű (nagyobb ág)
  • 400 gramm fürtös paradicsom
  • 150 gramm mozarellagyöngy
  • 10 db bazsalikomlevél
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • 2 evőkanál citromlé (az öntethez)
  • 1 kávéskanál csípős mustár (az öntethez)
  • ízlés szerint só (az öntethez)
  • ízlés szerint Bors (az öntethez)
  • 4 evőkanál olívaolaj (extra szűz)

Elkészítés: A babot kifejtjük hüvelyéből, leöblítjük. A zöldbabot megtisztítjuk, és 3-4 cm-es darabokra vágjuk. A hagymát, fokhagymát és az újhagymát megtisztítjuk, ez utóbbit vékonyan felkarikázzuk, meghintjük 1/2 kk. sóval és a citromlével. A fejtett és a zöldbabot külön-külön edényben, hideg vízben feltesszük főni (valószínűleg nem azonos a fövési idejük, ezért az egyik szétfőne, úgy pedig nem szép!). Miután a víz felforrt, a fejtett babhoz adjuk a babérlevelet, 1 kis fej hagymát, a teatojásba zárt borsot és 2 gerezd fokhagymát. A zöldbab levét ugyancsak 1 kis fejhagymával, 2 gerezd fokhagymával, valamint a leöblített borsikafűvel és egy kevés sóval ízesítjük. Mérsékelt tűzön, félig lefedve mindkettőt puhára főzzük. Az öntethez mélyebb tálban elkeverjük a citromlét a mustárral, ízlés szerint frissen őrölt borssal, végül az apránként hozzáadott olívaolajjal és 1 kis merőkanál főzőlével. A fejtett babot leszűrjük (a hagymát és a teatojást eltávolítjuk), azonnal-forrón beleforgatjuk az öntetbe, aztán lefedjük, és hagyjuk kihűlni. A zöldbabot leszűrjük, hozzákeverjük a hagymát levével együtt, és ugyancsak hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt a paradicsomokat felkarikázzuk, nem túl mély tálra rendezzük. Két külön kupacban mellészedjük a fejtett- és zöldbabsalátát, megszórjuk a félbevágott mozzarellagyöngyökkel és a finomra vágott petrezselyemmel, végül bazsalikomlevélkékkel díszítjük, és csak az asztalnál keverjük össze. Köret- vagy egytálsalátaként kínáljuk.

Megjegyzés: Ha nem azonnali fogyasztásra szánjuk, a kétféle babot lazán összekeverjük, és tálalásig hidegen tartjuk. Fogyasztás előtt 1 órával azonban ajánlatos kivenni a hűtőszekrényből, hogy a dermedt olaj kissé felengedjen. A babfélék igen jól viselik a mélyhűtést mind nyers, mind főtt állapotban. Ha egy kis munkát és időt szeretnénk megtakarítani, a salátának elkészített babot – hagyma nélkül – nyugodtan eltehetjük a mélyhűtőbe, és fogyasztás előtt 6-8 órával szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. A sóban vagy citromlében kissé megfonnyasztott hagymát és a petrezselymet tálaláskor adjuk hozzá. Készíthetjük mélyhűtött fejtett, illetve zöldbabból is, ezeket fagyos állapotban adjuk a forrásban lévő vízhez. A fejteni való bab súlyának felét, akár a zöldborsóét, a héja teszi ki, ezt vásárláskor vegyük figyelembe.

Összegzés:

Felszolgálás:4 adag
Előkészületek:10 perc
Elkészítés:30 perc
Összes idő:40 perc