Receptek / Hússal töltött kellabda

Leírás: A bodros levelű zöldség A-, B-,K-vitaminban is gazdag, sőt, közepes mennyiségű kalciumot is tartalmaz. Bőségesen található benne kálium, folsav és rostanyag.

Hússal töltött kellabda

Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta (kb 1 kg-os)
  • 15 dekagramm rizs (a töltelékhez)
  • ízlés szerint ételízesítő (a töltelékhez)
  • ízlés szerint só (a töltelékhez)
  • 2 evőkanál olaj (a töltelékhez)
  • 1 fej vöröshagyma (a töltelékhez)
  • 25 dekagramm darált sertéshús (a töltelékhez)
  • 1 db tojás (a töltelékhez)
  • ízlés szerint majoranna (a töltelékhez)
  • ízlés szerint kakukkfű (a töltelékhez)
  • ízlés szerint feketebors (a töltelékhez)
  • ízlés szerint só (a töltelékhez) diónyi vaj (a tepsi kikenéséhez)
  • 1,5 deciliter tejföl (a tetejére)
  • 1 db tojás (a tetejére, csak a sárgája)
  • 10 dekagramm füstölt sajt (reszelve, a tetejére)
  • fél csomó petrezselyemzöld (a tetejére, aprítva)

Elkészítés: A kelkáposzta külső, fodros leveleit lefejtjük, a torzsáját óvatosan kimetszük, hogy a fej egyben maradjon. Enyhén sós vízben hárompercnyi forralás elteltével, egészben kiemeljük és lecsöpögtetjük. Közben a rizst – beledobva az egészben hagyott, megtisztított hagymát - összekeverve az ételízesítő porral, a sóval, az olajjal, három és fél deci sós vízben, lefedve, 35 perc alatt lassú tűzön puhára főzzük. Lehúzzuk a tűzről, tiszta konyharuhába bugyoláljuk, és további 15 percig hagyjuk, hadd párolódjon a saját gőzében tökéletesen puhára. A végén a hagymát vegyük ki. A főtt kelkáposztát leöblítjük, és egy vékonyan kivajazott tepsibe vagy tűzálló edénybe ültetjük, majd leveleit gyengéden szétnyitjuk, csak annyira, hogy épségben maradjanak, de ne essenek szét, lehajtogatjuk. A káposzta apró, tömör közepét késsel kimetszük, felaprítjuk és a megfőtt rizshez adjuk. Ezután a darált húst alaposan összedolgozzuk a fűszerekkel, a sóval, az egész tojással és a rizses masszával. Miután a káposzta tömör belsejét kiemeltük a húsos töltelék egyharmadából formázzunk a közepére egy labdát. Az első leveleket szorosan tapasszuk rá, sőt egy újabb sor levelet is illesszünk hozzá. Majd újabb töltelék és újabb ráhajtogatott levélsor következik. Addig rétegezzük, amíg tart a hozzávalókból. Végül tömött labdacsot kapunk, négy-öt hústűvel rögzítjük a nem engedelmeskedő kelleveleket, ha ez nincs, cérnával is átköthejük. Tejföllel elkevert tojássárgájával megkenjük. A tetejére ráhintjük a reszelt füstölt sajtot, és a petrezselymet, majd közepesen meleg sütőben (kb. 180°C) 30 percig sütjük. Tálalás előtt a hústűket kihúzzuk, vagy a cérnát lefejtjük. Érdemes legalább húsz percig pihentetni, hűteni, majd mint a tortát cikkekre vágjuk.

Felszolgálás:4 adag

Forrás: Hússal töltött kellabda