Receptek / Hagymaleves

Leírás: Polcz Alaine Főzzünk örömmel c. könyvének egyszerű, gyorsan elkészíthető receptje. Akár cipóban is tálalható!

Hagymaleves

Hozzávalók:

  • 500 dekagramm Vöröshagyma
  • 2 db leveskocka (tetszés szerinti ízű)
  • 1 liter Víz
  • 2 deciliter fehérbor (száraz)
  • 1 csomó Újhagyma (vékonyra vágva)
  • 4 pinches reszelt sajt
  • ízlés szerint Só
  • 2 evőkanál Olaj
  • ízlés szerint kenyérkocka

Elkészítés: A megtisztított, kockára vágott, kicsit megsózott hagymát az olajon puhára pároljuk (nem pirítjuk). A vízben feloldjuk a leveskockákat, ezzel felengedjük a hagymát, és lefedve, lassú tűzön egy órán át főzzük. Ha szétfőtt, áttörjük, vagy átturmixoljuk, szükség szerint hígítjuk, és hozzáöntjük a fehérbort. Vékonyra vágott új- vagy póréhagymával még vagy 10 percig forraljuk. Végül tűzálló tálakba vagy csészékbe öntjük, a sütőbe tesszük és ha forró, a tetejére vajban pirított kenyérszeleteket fektetünk, melyekre egy-egy nagy csipet reszelt sajtot szórunk. A sajttal csak annyi ideig kell melegíteni, amíg az megolvad. Azonnal tálaljuk, hogy a kenyér ne ázzon szét.

Összegzés:

Felszolgálás:4 tányér
Előkészületek:10 perc
Elkészítés:40 perc
Összes idő:50 perc