Receptek / Fűszeres céklalekvár

Leírás: Kínálhatjuk hideg sültekhez, sajtokhoz, túrókrémhez, de nagyon finom füstölt halakhoz is. Remek ajándékötlet!

Fűszeres céklalekvár

Hozzávalók:

  • 500 gramm cékla
  • 1 deciliter vörösbor ecet
  • 4 deciliter almalé
  • 5 db szegfűszeg
  • 1 db fahéj (egészben)
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 2 db babérlevél
  • 1 db alma
  • 250 gramm cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 1 csomag lekvárzselésítő (3:1)

Elkészítés: Főzzük meg az egész céklát, majd hűtsük le, és utána húzzuk le a héját. Reszeljük le a káposztareszelőn a megtisztított almával együtt és tegyük egy lábasba. Öntsük hozzá az almalevet, az ecetet, tegyük bele a szegfűszeget, a babért, a kétfelé tört fahéjat, az őrölt köménymagot és a sót. Keverjük hozzá a lekvárzselésítőt, majd tegyük fel főni. Közepes lángon, állandóan kevergetve főzzük 5-6 percig, majd szórjuk bele a cukrot. Forraljuk még további pár percig, majd töltsük tisztára mosott befőttesüvegekbe. Zárjuk le azonnal, és állítsuk fejre pár percre, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez.

Felszolgálás:4 adag

Forrás: Fűszeres céklalekvár