Receptek / Cukkinis citromlekvár

Leírás: A cukkini és a citrom ötletes párosítása.

Cukkinis citromlekvár

Hozzávalók:

  • 1 kilogramm cukkíni
  • 5 db citrom
  • 500 gramm cukor
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér (vagy két diónyi friss, reszelt)
  • 1 csomag lekvárzselésítő (2:1)

Elkészítés: A jól megmosott cukkinit reszeljük le káposztareszelőn vagy tökgyalun. Ügyeljünk arra, hogy ne reszeljük hosszú csíkokra. Tegyük egy nagy lábasba, keverjük el benne a lekvárzselésítőt. 1,25 kg cukkinihez, csak fél kilónyi cukrot kell adni. Reszeljük bele a két citrom héját, adjuk hozzá a gyömbért. A citromok héját éles késsel vágjuk le úgy, hogy a fehér részt is eltávolítsuk. Vágjuk négyfelé, és a magokat távolítsuk el. Kockázzuk fel, majd tegyük a cukkinihez. Állandó kevergetés mellet forraljuk fel. Ha felforrt, öntsük bele a cukrot, és még rotyogtassuk egy-két percig. A még forrásban lévő lekvárt tisztára mosott befőttes üvegekbe töltsük, zárjuk le a fedelével azonnal, majd állítsuk fejre öt percig. Öt perc elteltével máris betehetjük az éléskamránkba.

Megjegyzés: Vajjal megkent péksüteményekre, palacsintába, fagyira csorgatva is lehet fogyasztani.

Felszolgálás:4 adag

Forrás: Cukkinis citromlekvár