Receptek / Cukkínifasírt

Leírás: Egészséges és gyors vacsorarecept 4 személyre.

Cukkínifasírt

Hozzávalók:

  • 2 db Cukkíni
  • 2 db Vöröshagyma
  • ízlés szerint Fokhagyma
  • 3 evőkanál zabpehely
  • 1 evőkanál zabpehely-liszt
  • 1 evőkanál teljes kiörlésű liszt (helyettesíthető tökmagliszttel vagy lengmagliszttel)
  • 1 evőkanál szezámmag
  • ízlés szerint himalája só
  • ízlés szerint Bors
  • ízlés szerint kókuszzsír (olívaolajjal helyettesíthető)
  • ízlés szerint zsemlemorzsa

Elkészítés: A cukkinit és hagymát nagyobb lyukú reszelőn (tökreszelő) lereszeljül, összekeverjük. Megsózzuk, összekeverjük,hogy mindenhol érje a só. Ha levet eresztett a cukkini kinyomkodjuk és leöntjük a levét. Hozzáadjuk a liszteket fele-fele arányban, a szezámmagot és a zabpelyhet (ami csak sűrítő, így elhagyható). Ízlés szerint fűszerezzük. Más lisztet is lehet használni, de a zabpehely azért nagyon jó, mert ragadós, így nem szükséges a tojás. A lengmagliszt és tökmagliszt pedig magas rost-, fehérje-, vitamin- és ásványi anyag forrás. Tehát számos jótékony egészségmegőrző hatása miatt érdemes használni ezeket a liszteket. A cukkinis masszából formázzunk dió nagyságú golyókat vagy rudakat (szét is lapíthatjuk) és hempergessük meg a zsemlemorzsában. Egy lábosban tegyük fel melegedni az olajat/kókuszzsírt (kis lángon, ne hevüljön gyorsan és túl), 1,5-2 cm-ig érjen az edény falán nézve. Egy csipet zsemlemorzsával próbáljuk ki, hogy megfelelő meleg-e az olaj (ha a morzsa rögtön el kezd sercegve sülni, akkor megfelelő). Közepes lángon süssük aranybarnára a pogácsákat (figyelve arra, hogy az olajban sercegve süljön, vagyis ne hűljön ki az olaj – ha kissé lehűlt, várjunk egy kicsit, amíg a következő adagot sütjük). A liszt fajtájától is függ, mennyire lesz formázható a massza, ha nem akar összeállni, bele lehet ütni egy tojást (pl. a teljes kiőrlésű tönköly, vagy rozs liszttel kellően ragacsos, nem kell bele tojás). Az egészségesebb elkészítésnél szűken bánjunk az olajjal, amiben sütjük. Egyszerre max. 4-5 db cukkini fasírtot süssünk, hogy ne hűtse le nagyon az olajat.

Megjegyzés: Uborkával és salátával nagyon finom.

Összegzés:

Felszolgálás:4 főre
Előkészületek:10 perc
Elkészítés:20 perc
Összes idő:30 perc

Forrás: Cukkínifasírt