Kert-Ész Klub Magyarország

Kert-Ész Klub Magyarország EgyesületA Kert-Ész Klub Magyarország alakuló ülését 2011. április 14-én tartotta Szegeden. A klub megálmodója Rácz József, akinek az ötlete alapján ült össze először az a kéttucatnyi alapító kertész, akik ma is a klub tagságának gerincét adják és a klub életét mozgásban tartják.

A megalakulás célja az volt, hogy összefogja a dél-alföldi, főleg a Csongrád megyei, profi, a kertészetből megélni és családjukat eltartani kívánó termelőket, a klub által nyújtott szakmai háttér pedig megkönnyítse a gazdák életét, gazdasági döntéseiket és a kertészetek működését. A klubtagok azok, akiket nemcsak érdekel, hogy merre halad az ország kertészeti politikája, hanem lehetőségeik szerint tennének is azért, hogy a kertészeti ágazat kiérdemelje és meg is kapja végre a mindig emlegetett, kiemelt helyét. Ezért is lett a Klub szlogenje: Ésszel a kertészetért!

Az összefogás egy másik, a vásárlókat is érintő előnye az, hogy a Csongrád megyében élők saját megyéjükben megtermelt zöldség-gyümölcshöz jutnak helyi, rövid kereskedelmi csatornás értékesítés révén. Ezzel csökken a szállítási költség, a rövidebb szállítási útvonalon kevésbé romlik a minőség, a megye lakói pedig élvezhetik a gyorsan felmelegedő homokos talaj és a magas napsütéses órák számának köszönhetően a termésekben kialakult zamatos íz világot.

A klub tagjai nem csak a meghívott előadókat hallgatják meg a minden hónap második csütörtökén megtartott klubüléseken, hanem eszmét cserélnek saját tapasztalataikról, megvitatják az ágazatot érintő legfontosabb kérdéseket, ezekben a kérdésekben közös véleményt fogalmaznak meg és egymásnak szakmai tanácsokat is adnak.

A klub jó kapcsolatot ápol a Vidékfejlesztési Minisztériummal is, ezért az üléseken rendszeresen részt vesz az Agrárpiaci Főosztály Termelői Szerveződések Osztály főosztályvezető-helyettese Bittsánszky Márton is, aki a tagok által az ágazati kérdésekben képviselt közös véleményt továbbítja a szaktárca döntéshozói felé.

Ezzel a klub azt szeretné elérni, hogy olyan jogszabályok, rendeletek szülessenek, melyek nem ellehetetlenítik a kertészeket, hanem lehetőséget adnak a termelésbe bevont területek bővítésére, a minél jobb minőségű termékek megtermelésére, a gazdaságos termesztésre, és lehetővé teszik a családi gazdaságok részére a fejlődést pályázatok, támogatások elnyerése révén.

2013-ban a Klub tagsága részese volt annak a munkának, melynek eredményeként létrejött rendelet továbbra is biztosítja a termálvíz gazdaságos felhasználását a kertészetek számára.