Gyümölcsök / Bogyósok / Szeder 125 g

Szeder 125 g
Tudástár:

A szeder egyik legrégebbi gyümölcsfajunk, termesztése azonban viszonylag új keletű. A tüskékkel erősen borított fajták termesztése a XVIII. század végén és a XIX. század első felében Észak-Amerikában, részben Németországban volt jelentős. A vadszeder rendkívül ízletes gyümölcsöt terem.

Jelentősége

A tüskézett vesszejű fajták miatt a szedertermesztés korlátozott maradt. A tüskementes fajták nemesítése az 1920-as években kezdődött, s többszörös keresztezés után 1938-ban Angliában állították elő az első tüske nélküli változatot. A további eredményes nemesítést az USA-ban folytatták, és 1966-tól folyamatosan állítják elő ezen fajtákat. Hazánkban a tüskementes szederfajták elterjedése óta a tüskés fajták aránya visszaszorult.

Táplálóértéke

A bogyói folyamatosan érnek augusztus közepétől szeptember végéig. A kifejlett bogyók először zöldek, majd megpirosodnak, végül feketék lesznek. Az éretteket érdemes leszedni, mert nem utóérő gyümölcs. Az érett szeder friss fogyasztásra kellemes, kissé savanykás, zamatos gyümölcs. Házilag kiváló zselé, íz, szörp és bor is készíthető belőle. Mélyhűtésre nagyon alkalmas.

Gyógyhatása

A hamvas szeder vagy fekete szeder gyógynövény. (Rubus caesius L.) Itt azonban a Rubus fructicosusról van szó, amely hatásaiban, értékében nem tér el jelentősen a rokonától. Energiatartalma kicsi. A szederben nagyobb mennyiségben található: vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, kén, réz, mangán, cink, nikkel, szelén, króm. Tartalmaz még nyomelemeket és vitaminokat. Baktériumölő tulajdonsága lehetővé teszi a súlyos húgyúti betegségek rövid idő alatti meggyógyítását. A testben a húgykősav-lerakódás megakadályozásával gyógyítja a köszvényt. Daganatmegelőzésre is használható. Vérnyomáscsökkentő és vérszaporító. Az érelmeszesedést magas pektintartalma akadályozza meg. Serkenti a bélműködést. Magas ásványianyag- és vitamintartalma miatt több betegség gyógyítására is alkalmas. Gyógyítja a bél- és a légúti rendszer betegségeit, a kiválasztást. Lassítja a daganatok növekedését. A népi gyógyászatban főleg teaként használták.

Gyógyhatású készítményei

Egy teáskanálnyi apróra vágott szárított szederlevelet leforrázunk 3 dl forró vízzel. Egy negyedórát állni hagyjuk, majd leszűrjük. Hasmenés ellen fogyasztjuk. Rekedtség és hangszálproblémák kezelésénél öblögetésre használjuk. Teáját bőségesen és rendszeresen fogyaszthatják azok is, akiknek sok folyadék bevitelét írják elő. A levelek gyűjtését májustól augusztusig végezzük. A szederlé desztillált vagy forrásvízzel hígítva kitűnő ellenszere a vashiányos vérszegénységnek.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)