Gyümölcsök / Dinnyefélék / Sárgadinnye lédig

Sárgadinnye lédig
Tudástár:

Már 3000 évvel ezelőtt ismerték. Őshazája India. Európai megjelenése – a dokumentumok alapján – a IX. században volt.

Jelentősége

Hazánkban a tatárjárás idejéből már találtak sárga- és görögdinnye mag-maradványokat. A török uralom alatt gazdagodott a fajták száma. A török kertészektől több termesztési fogást is elsajátítottak a magyarok.

Táplálóértéke

Kellemes ízét elsősorban magas cukortartalma adja, de található benne – bár nem sok – rost, kalcium, kálium, magnézium, nátrium is. Rendkívüli ízletessége, alacsony táplálóértéke ellenére nagyobb mennyiségű fogyasztás esetén sem okoz gondot.

Gyógyhatása

Nem gyógynövény. A sárgadinnye hatékony gyógyszer mindenféle lázas és gyulladásos betegségre. Gyógyhatását a béta-karotin-tartalmának köszönheti. Gyógyhatását növelheti a benne levő sok ásványi anyag is. Vékony- és vastagbélgyulladás esetén hasznos a sárgadinnye fogyasztása. Ez főleg a vegetáriánusoknál jelentkezhet, akik táplálékuk legnagyobb részét nyersen fogyasztják. A kemény, rostos táplálék fogyasztása miatt a belekben leszűkül járat, illetve krónikus gyulladás jöhet létre. A gyomorgörcsöt sok minden kiválthatja, így a gyors táplálkozás, a gyorsan bekapott étel. Ezek miatt gyomorgörcsök, bélgörcsök jelentkeznek. Ilyenkor nagyon jót tesz egy pohár lassan fogyasztott sárgadinnyelé. A sárgadinnye rendszeres fogyasztásától a szervezet immunrendszere megújul, megerősödik, növekszik ellenálló képessége. Ha továbbra is szeretnénk ezt a hatást elérni, naponta több pohár sárgadinnyelét kell elfogyasztanunk. A bőrbetegségek és kiütések általában gyulladásos elváltozások velejárója a bőrön. A sárgadinnye fogyasztásával alaposan hozzájárulunk ahhoz, hogy ezek a kellemetlen tünetek elmúljanak. Meghűlés esetén, különösen lázas megbetegedéseknél az A-vitamin rendkívül jó hatással van a nyálkahártyára. A sárgadinnye segít abban, hogy a meghűléses megbetegedésen gyorsan jussunk túl.

Gyógyhatású készítményei

A sárgadinnye érettségét úgy állapíthatjuk meg, hogy megszagoljuk. Akkor érett, amikor érezzük a jellegzetes illatát. A sárgadinnyelét gyümölcscentrifugával készíthetjük el. A lébe belekeverhetünk egy kávéskanál búzacsíraolajat – az E-vitamint –, hogy biztosabb legyen a hatása. Ha üdítőitalt akarunk készíteni, keverhetjük más gyümölccsel, ízlés szerint. Ha gyulladásos emésztőszerv gyógyítására fogyasztjuk kúraszerűen, a legjobb, ha pépesítjük. A pép tovább marad az emésztőcsatornákban, hűsítve azokat. Ha természetes állapotában fogyasztjuk, úgy is kiváló, zamatos, népszerű zöldség-gyümölcs.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)