Gyümölcsök / Déligyümölcsök / Narancs

Narancs
Tudástár:

Narancs

A narancs a rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó Citrus nemzetség néhány fajának összefoglaló neve. Gömbölyű termésük héja két rétegből álló (egy réteg sárga, egy réteg fehér), mely alatt ehető gerezdek vannak. Kereskedelmi szempontból legfontosabb faj az édes narancs.

Jelentősége

Az édes narancs változataihoz tartozik a jaffanarancs, a máltai vérnaracs. Terméshúsa a legtöbb fajtánál gömbölyű, narancssárga. Az édes narancs húsa kellemesen édes-savanykás, héja viszonylag sima. A narancsfák főleg azokon a vidékeken teremnek, ahol telente néha enyhe fagyok érik őket. A narancs valószínű Ázsia trópusi részéről származik. Más citrusfélékkel együtt régen termesztik. Valószínűleg őshazájából terjedt Indiába és Afrika keleti partvidékére, ahonnan később eljutott a Földközi-tenger térségének keleti részére. Az arab kereskedelmi útvonalak fejlődése és az iszlám terjedése jelentősen hozzájárult a narancs elterjedéséhez.

Táplálóértéke

A narancsfák majd száz évig teremnek, egyes idős narancsfák korát évszázadokban mérik, és még akkor is hoznak termést. A narancsot teljesen érett állapotban kell leszedni, mert szedés után nem képes utóérni, minősége nem javul.

Gyógyhatása

Gyógynövény. A narancsban 14 vitamin található. Igen magas a C-vitamin- tartalma. Magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Ez segít a szervezetnek a megfázás és az influenza kivédésében. Sok antioxidánst tartalmaz, ezért szerepe jelentős a rák megelőzésében.

Gyógyhatású készítményei

A gazdag C-vitamin-tartalmú termést nyersen fogyasztjuk, szállítás előtti becsomagolása gyümölcstartókba történik. Lekvárt és zselét főznek belőle. A termés nagy részét lének dolgozzák fel. A terméshús és a héj kandírozva édességekbe és kalácsokba kerül, a reszelt héjjal süteményt fűszereznek, ha nincs rajta tartósítószer. A mirigyes héjat az ipar is felhasználja édességek, élelmiszerek, italok, valamint kozmetikai és tisztítószerek illatosítására. Helyenként a narancsból bort és konyakot állítanak elő. A magokból olajat sajtolnak étkezési célra és szappanokhoz. A héj és a levelek illóolaja tartósan vagy intenzíven használva bőr- és allergiás betegségeket okozhat. A virágok nagy mennyiségű nektárt termelnek, kitűnő méhlegelő, és világos, zamatos mézet ad. A növény termését és illóolajait a gyógyászat is sokféle módon alkalmazza. Egyszerű, de igen ízletes, vitaminban gazdag ételeket készítenek belőle. Csak gyógyításra alkalmas készítménye nincs.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)