Mutsu alma | Termék | www.vitaminszalon.hu

Gyümölcsök / Almafélék / Mutsu alma

Mutsu alma
Tudástár:

A Mutsu (más néven Crispin) a Golden Delicious és az Indo fajták keresztezéséből 1930-ban, a japán Mutsu (陸奥国, Mutsu no kuni) tartományban kinemesített, napjainkban egyre népszerűbb almafajta. Gyümölcse nagy vagy nagyon nagy (230-300g), gömbölyű, húsa fehér színű. Héja fényes, mérsékelten viaszos, kemény és zöld (éretten sárgásfehér vagy sárga) színű. Íze kellemesen fűszeres, kiváló aromavilágú, enyhén savas zamatú.

A termesztett, nemes alma eredete ismeretlen. A fajták kialakulásában számos európai, ázsiai és amerikai faj vett részt. A világon nagy almatermesztési körzetek alakultak ki. Így Ázsiában, Észak-Amerikában (az USA-ban, Kanadában), Európában (Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Magyarországon). Hazánkban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almatermesztő körzet a legjelentősebb.

Az alma a legjelentősebb, legnagyobb mennyiségben termesztett, fogyasztott, illetve forgalmazott gyümölcsünk. Az alma 8-10 hónapig áll a lakosság rendelkezésére, tehát korántsem olyan szezonális gyümölcs, mint pl. a bogyósok vagy a csonthéjasok. A tartósítóipari feldolgozás az élelmiszeriparban, elsősorban a konzerviparban és az üzemi tartósításban növekvő irányzatú. Értékes néptáplálkozási gyümölcs. Táplálkozás-élettani szempontból jelentős a rost-, sav-, vitamin- és ásványianyag-tartalma.

A környezeti viszonyokhoz nagyon jól alkalmazkodik, mégsem mondhatjuk igénytelen gyümölcstermő növénynek. Az almában alig van fehérje, továbbá kevés a szénhidrát, viszont sok vizet, bőséges mennyiségű vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Héjával együtt fokozza a szervezet ellenálló erejét, ezzel a betegségek megelőzését.

A középkorban sok helyen minden betegség elsőként választandó „gyógyszere” volt. Az alma rendkívül jó antioxidáns-forrás, különösen a héjában találhatóak gazdagon ilyen vegyületek. Jelentős kalcium-, magnézium-, foszfor-, kálium-,nátrium-, cink-, mangán- és C-vitamin-tartalma, de az A-vitamin-tartalma is. Gazdag rostanyagokban, elsősorban pektinben. A pektin sok vizet köt meg. Ezáltal lazítja a székletet, és megkönnyíti ürítését. Naponta egy-két alma elfogyasztásával elegendő rostanyagot juttathatunk be ahhoz, hogy ne legyenek székrekedéses panaszaink.

Az alma pektintartalma hozzájárul a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez is. Így ma már a rendszeres almafogyasztás a koleszterinszint-csökkentő étkezés egyik alapvető eszközévé vált. Jó étrendi eleme a cukorbetegek diétájának. Bőséges fogyasztásával csökkenthető a szervezet inzulinfelhasználása, valamint hozzájárul a súlycsökkentéshez is. Az alma védelmet nyújt a szájüregi betegségekkel szemben, fogainkat mégsem védi úgy, ahogyan korábban gondolták. Ezért almafogyasztás után öblítsük ki a szánkat.

Hozzásegíthetjük magunkat a nyugodt alváshoz, ha közvetlenül lefekvés előtt megeszünk egy almát. Alvászavarok esetén segít az almahéjtea. Aki teheti, az almahéjteát ízesítse mézzel, igyon egy csészével belőle. Az almahéjtea idegnyugtató is, ideges gyereknek használhat az iskolai stressz leküzdésében. Aki asztmatikus panaszokban szenved, egyen meg mindennap egy almát.  
Étvágycsökkentésre, súlygyarapodás ellen a főétkezés előtt együnk meg 1-2 hámozatlan almát. Öregedés ellen az alma rendszeres étrendbe iktatása hatékony megoldást jelent. Makacs köhögés esetén 1 kg almát hámozatlanul szeletekre vágunk, leöntjük 1 liter forrásban levő vízzel, hozzáadjuk 3 citrom kifacsart levét, majd 1 órán keresztül lefedve a főzőedényben pihentetjük. 50 g mézzel édesítjük. Melegen naponta többször ajánlott fogyasztása. Ha valaki vérszegénységben szenved, építse be étrendjébe az alma rendszeres fogyasztását.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)