Gyümölcsök / Csonthéjasok / Kajszibarack

Kajszibarack
Tudástár:

Kajszibarack

A kajszibarack Kínából származik. Az armeniaca, azaz örmény név viselésének az lehet a magyarázata, hogy az egyik nagy termőtája Örményországban a selyemút mentén alakult ki. Innen terjedt el a középkorban a Földközi-tenger körüli országokban is.

Jelentősége

Nálunk legelőször a XVI. századból való szószedetben fordul elő a barack szó, de nemsokára már minden kertészeti könyv megemlíti a kiváló ízű magyar kajszit. Népies és irodalmi neve is sokféle pl: kajszi, sárgabarack stb. Mintegy három évszázada termesztjük, de ez hazánkban kiterjedten a múlt században kezdődött meg, és az időszak egybeesik azokkal az erőfeszítésekkel, amelyeket akkor a sivatagosodással fenyegetett Alföld befásítására tettek. Ekkor kétszintes kultúrában termesztették, vagyis a szőlő közé ültették azért, hogy ha a fagy elviszi a kajszibarackot, megmaradjon a szőlő mint árbevételt adó gyümölcs. A Duna–Tisza közén Kecskemét lett a baracktermelés központja. A kedvező tapasztalatok arra ösztönözték a nagyüzemeket, hogy hatalmas kajsziültetvényeket hozzanak létre. Sajnos ez azzal is együtt járt, hogy olyan területekre is ültettek, ahol nem volt megfelelő a talaj a baracktermesztéshez, ezért idő előtt ki kellett vágni a fákat. A kiskertekben változatlanul eredményesen termelik ezt az igen illatos és finom gyümölcsöt. A magyar kajszibarack minősége kimagasló. A napsütötte déli, melegebb tájakon termelt kajszi egyike sem közelíti meg ízben a magyart. Európa piacain ma is a legjobb kajsziként ismerik el gyümölcsünket. Lehet belőle lekvárt, befőttet, dzsemet, ivólevet készíteni.

Táplálóértéke

A barack hihetetlenül gazdag A-vitaminban, és annak provitaminjában, a béta- karotinban. Van benne jelentős mennyiségű ásványi anyag, élelmi rost, szénhidrát, C-vitamin. Sok benne a kén, amiről kutatások alapján azt tartják, hogy hatékony a rákos betegségek megelőzésében és gyógyításában.

Gyógyhatása

Növeli a sejtek energiáját, életképességét. Segíti a csontok és szövetek regenerálódását. A belekből eltávolítja a salakanyagokat, természetes hashajtóként hat. Erősíti a körmöket és a hajat. A barack tápanyagai szerepet játszanak a szív- és érrendszeri, a szembetegségek és a rákos daganatok kialakulásának megelőzésében, erősítik az immunrendszert.

Gyógyhatású készítményei

A vérszegénységben, érelmeszesedésben szenvedők részére kúraként kell alkalmazni. Csak önmagában szabad enni. Nyersen fogyasztva a legjobb és legegészségesebb, de készíthetünk belőle rostos gyümölcslevet is.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)