Gyümölcsök / Déligyümölcsök / Citrom 3db/necc.

Citrom 3db/necc.
Tudástár:

A mediterrán vidék fája. Étkezési és gyógyászati célra az érett, sárga termését használjuk. Indiában fedezték fel, ma a Földközi-tenger partvidékén, illetve az USA déli államaiban, Kaliforniában és Floridában termesztik. A citromgyümölcs igen értékes és becses összetevője a nagy mennyiségű C-vitamin, a flavonszerű glikozidok és az illóolajok.

A citromhéj reszelve sütemények ízesítője. A C-vitamin hő hatására bomlik, ezért lehetőleg csak közvetlenül fogyasztás előtt ízesítsük nyers citromlével az ételeinket, és ne tegyük forró, hanem csak hűvösebb teába, limonádéba. A citromot hűtőszekrényben tároljuk, hogy ne száradjon ki. Ha a héját süteményhez akarjuk használni, mossuk meg. A citromlé számos esetben helyettesíti az ecetet.

Gyógynövény. A C-vitamin erősíti a szervezet immunrendszerét. Jelentős a glikozid antibakteriális hatása. Illóolaj-tartalma serkenti az emésztést. A citromlevélnek is számtalan gyógyhatása van. Hacsak lehet, cukor nélkül fogyasszuk a citromot, mert a cukor rontja a hatását. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki. Érdekesség, hogy noha erősen savas, gyomorégés ellen is használható.

Szárazanyag-, és energiatartalma kicsi, nagy viszont a sav- és az élelmirost-tartalma.

A konyhán kívül szépészeti célra is felhasználható: hajöblítéshez, arcpakoláshoz, töredezett köröm kezelésére, a kéz bőrének ápolásához, tisztításához. Rendszeres használata elhalványítja a szeplőket.
A népi tapasztalat szerint rovarcsípés esetén a csípésre helyezett citromkarika megakadályozza a felhólyagzódást, enyhíti a viszketést. Egyes szemölcsök a rá helyezett citromos tapasszal, borogatással elmulaszthatók. A kellemetlen lábizzadást, lábszagot enyhíti a rendszeresen alkalmazott citromos lábfürdő. Szájhigiénés célokra is használható, mert akadályozza a fogkő kialakulását, fertőtlenítő hatása miatt a kellemetlen szájszag ellen is bevethető.

 

Forrás: n.a.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)