Gyümölcsök / Déligyümölcsök / Banán

Banán
Tudástár:

A trópusi országok gyümölcse. Igen magas cukortartalmú. Fogyasztására a nyersen történő vagy salátaként való fogyasztás a jellemző. Egész évben kapható, tápláló gyümölcs.

Jelentősége

A trópusi országok gyümölcse. Igen magas cukortartalmú. Fogyasztására a nyersen történő vagy salátaként való fogyasztás a jellemző. Egész évben kapható, tápláló gyümölcs. A banán őshazája Délkelet-Ázsia. Észak-Egyiptomba és a Közel-Keletre először arab kereskedők vitték a VII. században. A portugálok a XV. század elején banánsarjakat telepítettek Nyugat-Afrikából a Kanári-szigetekre. Egy spanyol szerzetes közreműködésével terjedt el a XVI. században az amerikai kontinensen. Ez lett az Amerikába behurcolt rabszolgák egyik fontos tápláléka.

Táplálóértéke

A gyümölcs könnyen emészthető. A gyomorból két óra alatt kiürül. Fogyasztása ezért a gyomorbetegek részére ajánlott. Az orvostudomány gyógyhatásúnak tartja. A-, B-, C-, U-, E-vitamint, vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort tartalmaz. Jelentős szénhidráttartalma miatt fogyókúrázóknak nem ajánlott.

Gyógyhatása

A banánt mint gyümölcsöt általában magában esszük, de társíthatjuk más, sokkal lédúsabb gyümölccsel is. Jó, ha mangólevet adunk hozzá, ugyancsak jó emésztést eredményez, ha aszalt kajszibarackkal keverjük. Ez az a ritka gyümölcs, amit táplálkozásunk során tejjel is társíthatunk. Ajánlható gyomorfekélyben szenvedőknek, a csecsemők étele az anyatej mellett. Fontos gyümölcse az időseknek is, mert segíti a bélműködést.

Gyógyhatású készítményei

Külön gyógyhatású készítménye nincs. Jellegzetes zamatú húsát vagy frissen fogyasztják, vagy szárítva (liszt, pehely) kerül forgalomba. Az éretlen, zölden szedett gyümölcsöt az értékesítés helyén utóérlelik. A banánból igen sokféle vitamindús étel készíthető. Ilyen például a banánlekvár.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)