Gyümölcsök / Almafélék / Abate körte

Abate körte
Tudástár:

Az egyik legismertebb mérsékelt égövi gyümölcs. Frissen és tartósítva fogyasztva kedvelt táplálkozási cikk. Termesztésének évszázados hagyományai vannak. Géncentrumai Kelet-Ázsia, Közép-Ázsia, Kis-Ázsia, Európa területein találhatók.

Jelentősége

Termesztése hazánkban négy körzetre koncentrálódik. Ezek Zala és Borsod-Abaúj- Zemplén, Pest és Bács-Kiskun megyék. A kötöttebb talajú, csapadékosabb nyugati, illetve északi körzetekben az igényesebb téli körtefajták, az alföldi tájegységekben a nyári és őszi körtefajták termesztéséhez megfelelőek a termőhelyi-környezeti viszonyok. Jelentős mennyiségű ásványi anyagot biztosít a szervezetünk részére. Az almánál több cukrot tartalmaz, és magasabb a C-vitamin-tartalma. Nagyszerű téli tartalék.

Táplálóértéke

Energiaértéke nagyobb, mint az almáé, mert nagyobb a szénhidrát- és rosttartalma is. Magas az ásványianyag-tartalma. Vitamintartalma lényegében megegyezik az almáéval. A jó minőségű, fogyasztásra érett körte élvezeti értéke nagy, a lakosság frissen és tartósítva (kompót, körtelé, aszalvány) egyaránt szívesen fogyasztja. Gyógyhatása

Nem gyógynövény, de gyógyhatása így is jelentős. Az érett körte enyhíti az emésztőcsatorna gyulladásait, szabályozza a bélműködést. Emésztést segítő hatása miatt beiktathatjuk fogyókúrás étrendünkbe is. Naponta három–hat pohár körtelé elősegíti a hólyaghurut gyógyulását. A körtefogyasztás jót tesz az idegrendszernek, oldja a húgykősavat, salaktalanítja a szervezetet. Káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, vasat és rostot, szénhidrátot, fehérjét tartalmaz. Gyümölcskúrára kitűnően alkalmas. Különösen az idült székrekedésben szenvedőknek jelent nagy segítséget. Savtalanító hatását kell kihasználni a reumásoknak, köszvényeseknek, érelmeszesedésben szenvedőknek, vesebetegeknek. Az epebetegek számára fölöttébb jó hatású a körtekúra. 3–8 napon át körtén kívül semmit ne fogyasszon az epebeteg. Igen jó gyógyhatása van a fagyott körtének. Kiváló gyümölcs gyomorpanaszok esetén, s mivel vízhajtó hatása van, ajánlott azoknak is, akik húgyvezeték- problémákkal küszködnek.

Gyógyhatású készítményei

Az édes és lédús körte nagyszerű téli tartalék, rostok, vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok jóízű tárháza. A friss téli körtét és a szárított körtét tejturmixokhoz, gyümölcslevekhez, joghurthoz és süteményekhez is fölhasználhatjuk. Hűtő hatását télen melegítő fűszerekkel, fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel ellensúlyozhatjuk. Íze harmonizál a mandulával, dióval és más olajos magvakkal is. Fogyasztása nőknek különösen ajánlott, hiszen a bór segíthet a csontritkulás megelőzésében. Európában a körte az egészség, a szerencse és a remény szimbóluma. A kínaiaknál a hosszú élet és a helyes ítélőképesség jelképe. Egyébként nem véletlenül: bórtartalma növeli a mentális éberséget. A rómaiak a körtebort a gombamérgezés ellenanyagának tartották. Ez azonban legfeljebb bizonyos gombák ellen lehetett hatásos, hiszen számos gomba okoz biztos halált. A körtebort a XVII. században kúraszerűen fogyasztották, vadon termett és termesztett körte kombinációjából készítették.

Forrás: n.a.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)