Egyéb élelmiszerek / Tojás, száraztészta / Tojás 10 db/doboz

Tojás 10 db/doboz
Tudástár:

Étrendi hatása sokkal jobb a borsóénál és a babénál, 23% könnyen emészthető fehérjét, szabad aminosavakat, közte sok (1-2%) lizint tartalmaz. Keményítőértéke 720 g/kg. Szénhidrát-, nyerszsír-, továbbá B1-, B2-vitamin, inozittartalma is jelentős.

Egy átlagos tyúktojás 50-65 gramm, melynek 10 százaléka héj, 60 százaléka fehérje és 30 százaléka sárgája. Vitamintartalma szintén jelentős, hiszen gyakorlatilag az összes létfontosságú vitamin megtalálható benne: például C-, A-, D-, E-, B-vitaminok, folsav, pantoténsav.

A tojást elsőrendű fehérjeforrásként tartjuk számon, hiszen a szervezet működéséhez szükséges esszenciális aminosavakat is tartalmazza. Egy tojás a napi fehérje szükségletünk 12 százalékát fedezi, ráadásul könnyen emészthető formában. A tojásban található vitaminok és aminosavak rengeteg biokémiai folyamatban játszanak szerepet és nagymértékben hozzájárulnak a szervezet zavartalan működéséhez.

A-vitamin: szerepet játszik a növekedésben, a csontok, a fogak, az íny, a bőr és a haj egészségének megőrzésében.
D-vitamin: szabályozz a kalcium és foszfor felszívódását, befolyásolja a csontképződést.
E-vitamin: akadályozza a vérrögképződést, segít a szív és érrendszer egészségének megőrzésében.
B-vitamin csoport tagjai: szabályozzák a fehérje-zsír-szénhidrát anyagcserét, biztosítják az idegrendszer megfelelő működését.
Foszfor: építőanyagot biztosít a csontok és a fogak számára.
Vas: nélkülözhetetlen a hemoglobinképződéshez.
Cink: számos enzim alkotórésze, serkenti az immunrendszer működését.
Kalcium: lehetővé teszi az izmok összehúzódását, szilárdítja a fogakat és a csontokat.