Egyéb élelmiszerek / Fűszernövények / Rozmaring szárított 27 g/üveg

Rozmaring szárított 27 g/üveg
Tudástár:

Dél-Európában, a Földközi-tenger mentén őshonos. Alak- és formagazdag faj.

Jelentősége

Vadon Spanyolországban, Dél-Franciaországban, Olaszországban, Dalmáciában, Madeirán, Korzikán és Észak-Afrikában terem. A rosmarinus szó szerinti jelentése „a tenger harmata”. Ez is jelzi, hogy az alacsony termetű cserjék főleg a mediterrán tengerpartok mentén élnek.

Táplálóértéke

Illat-, gyógy- és fűszernövényként a mediterrán vidéken kívül Észak-Amerikában, Németországban és az enyhébb telű Nagy-Britanniában is termesztik. A biokertészek igen nagyra becsülik, főzetének kitűnő rovarirtó hatást tulajdonítanak. Étvágynövelő, illetve emésztést elősegítő hatását használják fel az ételkészítésnél, amikor a különböző húsokat rozmaringlevéllel szórják be. A ma oly népszerű flekken- és roston sütésnél is egyre gyakrabban használják. Morzsolva forgalmazzák. Zártan, száraz helyen tároljuk. Mint minden aromás fűszert, ezt is csak óvatosan szabad adagolni.

Gyógyhatása

Gyógynövény. A jellegzetes és erőteljes illatú és ízű növény kiváló alacsony vérnyomás és kimerültség elen, továbbá görcsoldó, gyulladás- és fájdalomcsillapító. A homeopátiában fejfájás ellen és értágítóként, vérkeringés-javítóként alkalmazzák. Teaként segít a kimerültség ellen, a fürdővízbe adagolva pedig felfrissít.

Gyógyhatású készítményei

A rozmaringtea készítésekor egy teáskanál füvet 2,5 deciliter vízzel leforrázunk, 5-10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük, mézzel ízesítve ihatjuk.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)