Egyéb élelmiszerek / Szárazáru, magok / Mandula

Mandula
Tudástár:

A mandula hazánkban kisebb mennyiségben termesztett értékes csemegegyümölcs. Mivel a kiegyenlített meleg klíma, a szubtrópus, illetve a mediterráneum növénye, hazánkban csak egyes mikrokörzetekben termeszthető biztonsággal.

Jelentősége

Hazánkban a mandula termőtájai a domb- és hegyvidékek déli lejtőin, a Mecsekben, Szekszárd vidékén, Dunaföldváron, a Balaton északi partján, Buda és a Mátra vidékén alakultak ki. A mandula elsősorban édes- és cukrászipari alapanyag, de sós-, illetve zöldmandula-befőttként is szívesen fogyasztott különlegesség.

Táplálóértéke

A mandulaolaj értékes gyógyszer, vegyipari és kozmetikai alapanyag. Termése jelentős mennyiségű fehérjét tartalmaz. Nagy tápértékét olajtartalma adja. Esszenciális (létfontosságú) aminosavakat is tartalmaz. A benne található fehérje legjobban megegyezik az anyatejével. Kellemes üdítőként hat a meghűléses betegségekre. Különösen a gyenge tüdőt serkenti jobb működésre.

Gyógyhatása

Gyógynövény. A manduláról azt tartják, ha naponta elfogyasztunk belőle négy-öt szemet, elkerülünk számos betegséget. A benne levő kalcium-foszfát jótékony hatással van az emésztésre, a csontok fejlődésére, valamint a fogakra. Az agy tápláléka. A kálium-foszfát az idegekre és az agy munkájára hat. Ebből következik, hogy a mandula kitűnő segítséget nyújt idegesség, szorongásos érzés és a stresszes állapot idején. Különösen hatékony az ingerlékenységre, depresszióra, érzelmi válságra, türelmetlenségre, szellemi fáradtságra, teljes kimerültségre. A magnézium- foszfát a csont, a fogak, az agy, az idegek és az izomzat táplálója. Jó az ideggyengeségre, az izomgörcsre és bármely görcsre vagy krónikus fájdalomra, különösen amelyekben az idegvégződések játszanak szerepet, mint a fogfájás. Szabályozza a koleszterinszintet. Fehérjetartalma igen jelentős. E-vitamin-tartalma – az A- és a C-vitaminokkal együtt – megakadályozza a véredényekben a lerakódást.

Gyógyhatású készítményei

Elkészítési mód: A mandula rendkívül tömör gyümölcs, ezért azok, akik emésztési zavarokkal küzdenek, a legjobb, ha mandulatejet csinálnak belőle. Két kanál mandulát fél pohár tejjel pépesítünk. Azoknak, akik a gyümölcsöt fogyasztják, ajánlatos alaposan megrágni, és folyadékkal leöblíteni.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)