Egyéb élelmiszerek / Fűszernövények / Majoranna szárított 12 g/üveg

Majoranna szárított 12 g/üveg
Tudástár:

Már az ókori görögök is termesztették. Azt hitték, ha a lányok majoránnát tesznek az ágyukba, Aphrodité elárulja, ki lesz a férjük.

Jelentősége

Európában még ma is él az a szokás, hogy a lányok, ha boldog házasságot szeretnének, majoránnahajtásokat tesznek a kelengyés ládájukra. Manapság elsősorban ételeink fűszerezésére használjuk.

Táplálóértéke

Egyike a legrégebbi magyar fűszereknek, de mára méltatlanul kiszorult a mai magyar konyhából. Kitűnően ízesíthetők vele levesek és főzelékek, kiváló hústöltelékekbe. Felhasználásánál azonban célszerű figyelembe venni a tájízlést.

Gyógyhatása

Gyógynövény. Szélhajtó, étvágygerjesztő, köhögéscsillapító és idegnyugtató hatású.

Gyógyhatású készítményei

Gyógyteája készítése a következő: 2 dl forrásban levő vízzel forrázunk le 2 teáskanálnyi füvet. 10 perc állásidő után szűrjük le, majd naponta két csészével fogyasszunk belőle. Szélhajtónak egy liter vízben 4-5 csipetet főzzünk fel, 3-4 percre. Egy alkalommal 2 dl-t fogyasszunk belőle. A szárított majoránnából nátha esetén bedörzsölőszert készítünk a tarkóra és a mellre, valamint az orrcimpa és az orrlyukak kezelésére. 5 teáskanál szárított majoránnát tegyünk 2 evőkanál 70%-os alkoholba, 24 óra elteltével forróvíz-fürdőben felolvasztott evőkanál vajjal keverjük össze, 15 percig hagyjuk állni, és a folyadékot tiszta ruhán szűrjük át. Hűtve tároljuk. Ez a bedörzsölőszer különösen gyermekek számára ajánlott. Szénanátha ellen ajánlatos a majoránnás kenőcs alkalmazása. Ha valaki szénanáthában szenved, próbálja meg, hogy a fűfélék virágzásakor sok majoránnás teát igyon, és kiegészítésképpen az orra belső falát majoránnás kenőccsel kenje. A majoránnás kenőcs elkészítéséhez 250 g só nélküli vajat gondosan megolvasztunk, 1 marék friss vagy szárított levelet belekeverünk, 1 óráig hagyjuk állni, ez után egy kendőn átnyomjuk, és melegen zárható edénybe töltjük. Hűtőszekrényben tároljuk. Tinktúrájával, a porított növénnyel a herpeszt is kezelhetjük.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)