Egyéb élelmiszerek / Egyéb termékek / Csemege kukorica db-os

Csemege kukorica db-os
Tudástár:

A mai termesztett csemegekukorica őshazája Dél- és Közép-Amerika. Európába Amerika felfedezése után érkezett. A kontinensen először Spanyolországba került, majd Franciaországba, Olasz- és Görögországba.

Jelentősége

Hazánkba a török hódoltság idején jelent meg. Hosszú ideig dísznövényként nevelték a kertekben. Nagyobb területen, szántóföldön csak a XVIII. században terjedt el. Üzemi méretekben nálunk csak jóval később, a XIX. században kezdték termeszteni.

Táplálóértéke

A csemegekukoricának (Zea mays convar. saccharata) jelentős a tápértéke. Kitűnő ízanyagai mellett sok energiát is szolgáltat. 100 g-onként, 4,7 g fehérjét, 23,6 g szénhidrátot, 7 mg C-vitamint, de jelentős mennyiségű vasat és foszfort is tartalmaz. A csemegekukorica ízét a benne lévő cukortartalom határozza meg, amely zsenge, ún. tejes érési állapotában a legnagyobb. Érettebb állapotában már kevesebb benne a cukor, keményebb és kevésbé élvezhető. Felhasználhatjuk főzve köretnek vagy köretek kiegészítésére, más zöldségekkel együtt savanyúságnak; saláták igen kedvelt kiegészítője, de mélyhűtve tartósíthatjuk is. A szemek színe fajtától függetlenül aranysárga, héja pedig világoszöld. Üzletekben konzervként kapható. Beérett állapotban őrölve, lisztként vagy daraként a kukoricás ételek alapanyaga. Más az íze és állaga a takarmánykukoricának és a puha, főzésre alkalmas csemegekukoricának. A XIX. századtól ismert csemegekukorica édesebb, keményítő helyett több cukrot tartalmaz. Június végétől jelenik meg a piacokon, augusztus, szeptember végén fejeződik be a szezonja.

Gyógyhatása

A vitaminok közül jelentős mennyiségű A-vitamin található benne. Sárgás színét nagyrészt béta-karotin-tartalmának köszönheti. Van benne B1- és B2 -vitamin. A B1-vitamint akár vidámságvitaminnak is nevezhetnénk, hiányában az ember hajlamos az idegességre, depresszióra. A kukorica niacinja (B3-vitamin) főként olyan kötött formában van jelen, ami az ember emésztőrendszere számára hozzáférhetetlen. A nagyrészt kukoricaliszten élő népeknél könnyen kialakulhat a pellagra, a niacin hiányában jelentkező betegség. A B-vitaminok közül megtalálható benne a pantoténsav, a B6-vitamin, melyre bőrünknek van nagy szüksége, és növeli a nyálkahártyák ellenálló képességét a biotin és a csekély folsav is. C-vitamint és kevés E-vitamint tartalmaz, nyomokban K-vitamin is kimutatható belőle.

Gyógyhatású készítményei

Ha lehet, még a vásárlás napján használjuk fel, mert a szemekben lévő cukor hamar keményítővé válik, ami minőségét és hatását is rontja. Ha nincs időnk, nem tudjuk rögtön elkészíteni, akkor az egész csövet fagyasszuk le, így hónapokig eláll. Elkészítésének módja jóval változatosabb, mint azt sokan gondolnák. Adhatjuk levesekhez, akár főzelékekhez is, készíthető belőle konzerv is. Süthetjük parázson, vagy az igen kedvelt módon megfőzhetjük. Jó tudni, ha közvetlenül törés után főzzük meg, percek alatt megpuhulnak a szemek. Magas az energiatartalma, így kedvező ásványianyag-tartalma ellenére sem állítható be a mindennapi étrendünkbe, mert hizlal.

Forrás: n.a.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)