Egyéb élelmiszerek / Fűszernövények / Bazsalikom szárított 14 g/üveg

Bazsalikom szárított 14 g/üveg
Tudástár:

Szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszer- és gyógynövény. Hasznosságáról a történelmi korokban ellentmondásosak voltak a vélemények. A görögök és a rómaiak számára az őrültség, a veszekedés jelképe volt. Indiában szent növényként tisztelték és tisztelik ma is.

Jelentősége

Plinius és az arab orvosok hatékony gyógyszerként népszerűsítették. A kínaiak gyomor-, vese-, vérbántalmak kezelésére használták. Tulajdonképpen minden elképzelhető betegséget megpróbáltak gyógyítani vele. Hozzánk Perzsiából és Afrikából került.

Táplálóértéke

Termesztése és felhasználása a meleg éghajlatú országokban több évezredre tekint vissza. Falusi házakban régen a legyek távol tartására szinte mindenütt nevelték. Kellemes, érdekes illatát a legyek nehezen viselik el. Igen sokoldalúan használható: levesek, főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, gyógytea készítésére. Föld feletti részében 0,5–1% illóolaj halmozódik fel. A levelekben – az illóolajon kívül – jelentős mennyiségű a C-vitamin. Friss levelét teavízbe dobva igen kellemes aromájú italt kapunk. Dekoratív megjelenésű dísznövénynek is ültethető.

Gyógyhatása

Gyógynövény. Hatóanyagai szélhajtó tulajdonságai révén csökkentik a puffadást, enyhítik a gyomorrontást követő panaszokat is. Szívesen alkalmazzák a növényt ételek ízesítésére is. Alkalmas vérnyomás csökkentésére, illetve stresszállapot kezelésére. Bizonyított, hogy szoptatós anyukáknál serkenti a tejelválasztást. A növény levéből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható. Antibakteriális hatása miatt alkalmazzák torokgyulladás gyógyítására is. Kenőcsként nehezen gyógyuló sebek kezelésére is hatékony.

Gyógyhatású készítményei

Köhögéscsillapító, idegnyugtató, étvágyjavító, vizelethajtó hatású. Csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. Elkészítése: 3 dl vízzel forrázzunk le 1 teáskanál szárított bazsalikomot, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Az öblögetésre használatos teához nyolc közepes méretű levelet használjunk, amelyeket aztán egy pohárnyi lobogó vízzel forrázzunk le. A szájban lévő tályogot a nyersen szétrágott bazsalikomlevél gyorsan elmulasztja. Vágycsökkentő hatású.

A termékhez kapcsolódó leírás letöltése (PDF)